StoryEditorOCM
KulturaRADIONICA O POJAVI RENESANSE U DUBROVNIKU

Sudonici istraživačke radionice posjetili Znanstvenu knjižnicu

Piše dv
5. rujna 2017. - 17:23

U tijeku je međunarodna istraživačka radionica pod nazivom „Pojava renesanse u Dubrovniku: Petar Martinov iz Milana, Onofrije da la Cava i prekojadranski humanistički krugovi“ koja se do 9. rujna održava u Dubrovniku. Radionica ima istraživačko-edukacijski karakter i predstavlja prvi dio trodjelnog ciklusa u suradnji s doktorskim programima sveučilišta u Lausanni i Brnu.

Tema svake radionice usko je vezana uz povijesni karakter grada u kojem se odvija, pa je tako dubrovačka usredotočena na pojavu humanističkih i renesansnih oblika u urbanom kontekstu, odnosno, na njezina prva dva istaknuta aktera u području likovnih umjetnosti i arhitekture. Radionica u Lausanni bit će vezana uz srednjovjekovnu samostansku kulturu, a ona u Brnu uz feudalno-dinastički karakter umjetničkog pokroviteljstva.

Polaznici radionice - doktorandi i studenti diplomske razine studija - s voditeljima su posjetili Znanstvenu knjižnicu gdje su analizirali izvorne tekstove (posebice ugovore za nesačuvana djela dvaju majstora), sačuvana djela i arhitekturu Dubrovnika druge četvrtine 15. stoljeća. Rad u Dubrovniku još će se odvijati u prostorima Poslijediplomskog središta Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu, u Državnom arhivu, Zavodu za povijesne znanosti HAZU, te na samim spomenicima (Knežev dvor, Velika i Mala Onofrijeva fontana, samostani dominikanaca i Male braće).

Radionicu organiziraju Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za povijest umjetnosti; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za povijest – Poslijediplomski doktorski studij medievistike; Sveučilište u Lausanni, Odsjek za povijest umjetnosti – doktorski studij medievistike; i Masarykovo Sveučilište u Brnu, Odsjek za povijest umjetnosti – Centar za ranosrednjovjekovne studije.

19. travanj 2024 17:28