StoryEditorOCM
KulturaFESTIVAL 'DUBROVNIK U POZNO LJETO'

Dubravka Tomšič Srebotnjak ponovno očarala pijanofile

Piše DV
30. kolovoza 2017. - 11:37

Ugledna pijanistica Dubravka Tomšič Srebotnjak nastupila je sinoć s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u atriju Kneževa dvora u sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, a orkestrom je ravnao austrijski dirigent Christoph Campestrini. Proslavljena pijanistica i rođena Dubrovkinja, Dubravka Tomšič Srebotnjak uživa „nešto poput kultnog statusa među pijanofilima”, što se potvrdilo i na sinoćnjem koncertu.

Prvi javni solistički koncert održava kao petogodišnja djevojčica, nakon čega otpočinje njezina međunarodna karijera koja je vodi na pet kontinenata, a tijekom koje izvodi više od 5000 koncerata s najprestižnijim orkestrima. Nastupala je s Bečkom filharmonijom, Kraljevskom filharmonijom iz Londona, Državnom kapelom iz Dresdena, Minhenskom filharmonijom, bila miljenica Bostonskog simfonijskog orkestra.

Od 1987. godine Dubravka Tomšič Srebotnjak snimila je više od 90 koncerata, što je svrstava među umjetnike s najbogatijom diskografijom. S Dubrovačkim simfonijskim orkestrom surađuje dugi niz godina, a dubrovačku publiku uvijek iznova oduševljava vrhunskim pijanizmom koji ispuni Knežev dvor. Na večerašnjem koncertu izvela je Schumannov Koncert za klavir i orkestar u a molu, op. 54 dok je u drugom dijelu koncerta publika imala priliku čuti Dvořakovu Simfoniju br. 7 u d molu, op. 70.

24. travanj 2024 15:32