StoryEditorOCM
Kultura68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

PALAČA SPONZA Predstavljene fotografije Aljoše Rebolja kao hommage Tomažu Panduru

Piše PSD.
23. kolovoza 2017. - 09:30

Dirljivo je bilo na otvaranju izložbe fotografija "Isklesano vrijeme" Aljoša Rebolja koja je u sklopu popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara te u suradnji s udrugom Arterarij otvorena u palači Sponza. Posveta je to slovenskom redatelju Tomažu Panduru koji je iznenada preminuo 12. travnja 2016. u Skopju prilikom izvođenja probe za predstavu Kralj Lear u Skopju.

Dubrovačkoj publici još je svježe u pamćenju "Medeja" koja je premijerno izvedena na Lovrjencu 2012. s Almom Pricom u naslovnoj ulozi, a u koprodukciji Igara i HNK Zagreb. Riječima zahvale se obratio mladi glumac Romano Nikolić koji je u sklopu "Medeje" surađivao s Pandurom. Sam autor fotografija kazao je kako je puno značilo biti dijelom redateljevog tima. Prema riječima fotografa, Pandur je bio vrlo inspirativan te je redatelja nazvao "lovcem za snovima, lovcem za ljepotom".

- Nadam se da ćete uživati u ovim trenutcima kazališne umjetnosti uhvaćenima za vječnost, dodao je Rebolj.

Redateljeva sestra, dramaturginja Livia Pandur zahvalila je na izložbi te kazala kako je netom prije otvorenja dobila pismo koje je potom pročitala glumica Perica Martinović. Autor pisma je Miše Martinović koji je, dok je bio na čelu Kazališta Marina Držića, za izvođenje predstave "Tri visoke žene" (1995.) u režiji Nenni Delmestre od Pandura dobio umjetnu travu kako bi se komad uopće mogao izvesti. Štoviše, Pandur je pozvao cijeli ansambl i autorski tim na gostovanje u Maribor te je Martinović u svome pismu još jednom zahvalio redatelju na tim lijepim gestama u danima kada je Dubrovnik proživljavao svoje zasigurno najteže dane.

Prerano preminuli redatelj je o Reboljevim fotografijama u Madridu u srpnju 2010. zapisao: "Tvoje fotografije, tvoje “skulpture vremena” ispred nas su slike iz kozmičke matrice, sjećanja na možebitnu budućnost, pejsaži aktivnih misli koje nevjerojatnom brzinom putuju kroz zrak – nijemi zrak, sastavljen od slika. Fotografiraš svijet kojeg poznaješ, fotografiraš svijet kojeg stvaraš. Tvoje vrijeme i tvoja sjećanja teku, jedno u drugo. U fotografije stvarnosti koje postaju Kazalište.''

Izložbu koja je prvo u svibnju bila predstavljena u Laubi, svojom su podrškom omogućili Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu, Web2Print, Printera i Pandur Theaters. Postav će publici biti dostupan do prvoga dana rujna. bLu

25. travanj 2024 13:55