StoryEditorOCM
DubrovnikU ATRIJU PALAČE SPONZA

Predstavljanje monografije Nagrada Orlando - 40 godina

Piše DV
21. kolovoza 2017. - 17:44

Popratni program 68. Dubrovačkih ljetnih igara završit će predstavljanjem obljetničke monografije Nagrada Orlando - 40 godina u četvrtak, 24. kolovoza s početkom u 20:30 sati u atriju palače Sponza.

Ovom monografijom Hrvatska radiotelevizija obilježava punih 40 godina neprekinutoga postojanja nagrade Orlando na jednom od najstarijih i najistaknutijih europskih kulturnih festivala, nagrade koja je postala institucija kojom se slave najbolja umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih igara. Nazvana je logično i efektno – Orlando – prema srednjovjekovnom vitezu koji stoljećima na kraju Straduna čuva Grad. Kako često biva, pokretači nisu niti slutili što su tada pokrenuli. Nagrada je zaživjela vlastitim životom i prerasla iz prestižnog priznanja u pravu instituciju, neodvojivo vezanu za Grad iz čijih je ulica, pretvorenih u ljetnu pozornicu, izniknula. Monografija je objavljena u nakladi Hrvatske radiotelevizije pod uredništvom Zorana Mihajlovića dok su suradnici i autori tekstova izdanja Hrvoje Ivanković, Željka Turčinović i Sanda Vojković koji će i predstaviti monografiju u Sponzi.

Povezanost Grada, Igara, Hrvatske radiotelevizije i naravno - umjetnika, potvrdit će brojni gosti na ovom predstavljanju među kojima će se naći i neki od dobitnika nagrade Orlando. Oni su svojim izvedbama doprinijeli da Dubrovačke ljetne igre postanu festival brojnih umjetničkih vrhunaca i utrli put generacijama stvaralaca i interpreta nakon sebe. Dok se iščekuju novi laureati koji će biti proglašeni 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha uoči početka završnog gala koncerta, festivalska publika imat će priliku ovu večer u Sponzi uroniti u bogatu zajedničku povijest Igara i ove nagrade, a taj užitak nastaviti i dalje čitajući stranice ove vrijedne monografije.

18. travanj 2024 09:08