StoryEditorOCM
Kultura68.DUBROVAČKE LJETNE IGRE

LJETNO KINO JADRAN Prikazana Storija o neponovljivima, storija o dubrovačkim oriđinalima

Piše Bruno Lucić Foto:
19. kolovoza 2017. - 08:58

Mjesta nije bilo za brojnu publiku koja je u ljetno kino Jadran došla pogledati premijernu projekciju HTV-ove dokumentarne serije autora Vedrana Benića pod nazivom "Storije o neponovljivima - o dubrovačkim oriđinalima, boemima, osobenjacima i drugim vlastitim unikatima". Toliko se ljudi okupilo da je Benić najavio ponavljanje iste projekcije odmah po završetku prve. Na početku je izvedena pjesma "Srce oriđinala" koju je samo za seriju napisao Vicko Dragojević.

Od sveukupno sedam nastavaka serije, gledateljima su u sklopu 68. Dubrovačkih ljetnih igara predstavljena dva: prvi i posljednji. Inače, cijela serija će na programu HTV-a biti emitirana svakog četvrtka od 26. listopada do 7. prosinca 2017.

Scenarist, narator i urednik ove dokumentarne serije je Vedran Benić, a redatelj je Lukša Benić. Snimatelj je Željko Galov, montažer Dominik Miljak, a izvršna producentica serije je Marija Kosor. Serija je snimljena u produkciji HRT centra Dubrovnik za Odjel Dokumentarne produkcije HRT-a.

Dokumentarna serija „Storije o neponovljivima“ u sedam se polusatnih nastavaka bavi do sada na ovaj način neobrađenom temom dubrovačkih oriđinala, boema i osobenjaka, odnosno vlastitih unikata kako ih je u pjesmi „Balada neponovljivijeh“ nazvao Luko Paljetak, odakle i podnaslov serijala.

Naizgled marginalna tema, no posebice u mediteranskim gradovima takvi su likovi bili, svaki u svoje vrijeme, važan dio gradske svakodnevice. U Dubrovniku još i više, tako da je odlazak svakog od njih redovito bio popraćen napisima in memoriam u gradskom tisku, a 1925/26. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom „Galerija dubrovačkijeh oriđinala“. Priče o njima u Dubrovniku se, kao gradske legende, prenose s naraštaja na naraštaj.

Nostalgična priča o dubrovačkim neponovljivim likovima prerasta tako u svojevrsnu mikropovijest Grada i života u Gradu. Moglo bi se reći da su dubrovački oriđinali i drugi neponovljivi likovi zapravo zrcalna slika Dubrovnika, poput natpisa ECNALUBMA na kolima hitne pomoći, koji se tek u retrovizoru automobila ispred može iščitati u pravom značenju.


Glazbeno je projekciju popratila klapa Kaše. bLu

20. travanj 2024 00:21