Vijesti Kultura

GALERIJA DPDS U ŠIROKOJ ULICI

Zavodljivi maskeroni Pietra Bobana

GALERIJA DPDS U ŠIROKOJ ULICI

Maskeroni Onofrijeve fontane pored kojih gotovo svakodnevno prolazimo, kadar je tako svima dobro znan, ali, on je rijetko izazov umjetnicima (osim fotografima) da bi ga se pretočilo u likovni "doživljaj". Ali, mladi dubrovački kademski slikar Pietro Boban hrabro poseže upravo za tim "kultnim" motivom Grada i pretače ga svojim senzibilitetom u nešto potpuno drugačije, nešto što će nas već samim promišljanjem, a posebice prezentacijom itekako iznenaditi.

Usne - taj simbol senzualnosti i erotike za kojim su posezali veliki umjetnici (Andy Warhol, David LaChapelle, Alex Katz, Roy Lichtenstein, Man Ray, Jeff Koons, Mario Sorrenti i drugi) ovdje su polazišna točka i ideja vodilja Pietra Bobana. Upravo ta senzualnost za kojom poseže Pietro Boban otvara mnoga pitanja - nas same dovodi u ispitivanje onoga čega do sada nismo niti bili svjesni, ali smo možda samo podsvjesno o tome razmišljali...

Mladi umjetnik ne samo da reinterpretira motiv Onofrijeve fontane već istražuje i likovno ga oblikuje u materijalu pleksiglasa na poseban i inovativno individualan način. I Pietro se pita zbog čega Onofrio della Cava upravo na Velikoj fontani koja je po njemu dobila ime, na "izvorištima" pitke vode, postavlja maskerone (maske) u obliku ljudskih i životinjskih lica iz čijih "usta" dolazi pitka voda koja život znači?

Hrabro i ne zazirući pred izazovom novog materijala na kojem radi ali i izazovnom temom, mladi umjetnik na sebi svojstven način obrađuje te iste maskerone koji sada u gotovo neprepoznatljivom, ali ipak, kontekstualno vidljivom prikazu postaju lica "djevojaka- žena" koje svojim senzualnim, ružem premazanim usnama pozivaju "žedne i željne" na poljubac. Ali, ne s njima, već s vodom koja iz njih "izvire". I koja život znači,. jednako kao i ljubav vječni znak koje je poljubac na kojeg mame i djevojke- žene i maskeroni. I kako im odoliti? A napivši se vode, poljubili smo i djevojke- maskerone i osjetili što znači voda, spoznali kakav bvi život bio bez nje ili bez ljubavi.

Izložba je otvorena u Galerji Društva prijatelja dubrovačke starne, a otvorio ju je renomirai kolekcionar i ljubitelj umjetnosti Andrija Seifried. Svi koji žele upoznati nova djela mladog umjetnika koji će uskoro postati i akademski slikar mogu oći i spoiznati dubinu tajni koje kriju njegovi zavodljivi maskeroni te moćda otriju i neki novi sloj koje kriju.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije

Što je more izbacilo na plažu Banje?

Što je more izbacilo na plažu Banje?
Policija je potvrdila kako njihovi djelatnici upravo na plaži Banje provjeravaju što predstavlja neobični predme...
Što je more izbacilo na plažu Banje?

NBA Utakmica koju neće pamtiti po dobru

NBA Utakmica koju neće pamtiti po dobru
Četvrti poraz u nizu Orlando Magica, 15. u posljednjih 18 utakmica, ukupno 19. ove sezone u ukupno 30 utakmica. ...
NBA Utakmica koju neće pamtiti po dobru