Vijesti Kultura

68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

SOIREÉ FRANZ LISZT Goran Filipec izveo recital u čast velikog mađarskog skladatelja

68. DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Nastavak glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara obilježio je recital pod nazivom Soirée Franz Liszt pijanista Gorana Filipeca u atriju Kneževa dvora.

Goran Filipec laureat je Društva Ferenz Liszt iz Budimpešte koje mu je dodijelilo Grand Prix du Disque za album snimljen za Naxos Records 2016., Paganini Studies, a pripada glazbenicima koji u svakoj prilici osvajaju srca publike i međunarodne kritike. U obrazloženju nagrade navedeno je „da bi i sam Liszt visoko cijenio ovakvu interpretaciju“. Time se Goran Filipec pridružio uglednom nizu laureata kao što su Vladimir Horowitz, György Cziffra, Alfred Brendel, Claudio Arrau, Zoltan Kocsis ili Maurizio Pollini. Vrsni umjetnik izveo je Lisztova Četiri zaboravljena valcera te Dante sonatu koja je jedna od tehnički najzahtjevnijih Lisztovih djela.

Na programu drugog dijela koncerta bili su Lisztova klavirska parafraza Miserere iz Verdijeve opere Trubadur te ciklus od šest Grandes études de Paganini koje je Liszt napisao nadahnutih Paganinijevim umijećem, a spadaju u najzahtjevnije skladbe cjelokupne pijanističke literature.

Goran Filipec, kao suvereni glazbenik žestoke energije i profilirane umjetničke osobnosti, njeguje osobitu sklonost prema klasičnom i romantičnom repertoaru te djelima izraženog virtuoziteta. Rođen u Rijeci, studirao je na Konzervatoriju u Moskvi, na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, na Visokoj glazbenoj školi u Kölnu te na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji stekavši tako značajno međunarodno iskustvo osnaženo najvišim nagradama na brojnim međunarodnim natjecanjima (Franz Liszt – Premio Mario Zanfi, Concurso de Parnassos, José Iturbi International Music Competition et Gabala International Piano Competition). Studirao je s pedagozima kao sto su Naum Grubert, Oxana Yablonskaya, Natalia Trull i Evgeny Zarafiants, ali voli reći da njegovi učitelji bili i glazbenici s kojima se nikad nije uspio sresti, poput Franza Liszta, Ferruccia Busonija, Ignaza Friedmana ili pak tenora Beniamina Giglia. Trenutačno priprema doktorat na Pariškom nacionalnom konzervatoriju i Sveučilištu Paris-Sorbonne, s temom Paganinijevog naslijeđa u repertoaru za glasovir.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije