Vijesti Kultura

OTVORENA IZLOŽBA

"Scherzo s otpada" Jagode Buić

OTVORENA IZLOŽBA

Izložba skulptura Jagode Buić sinoć otvorena u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, nazvana Scherzo s otpada, posvećena je Dubravki Bebi Beretić, povjesničarki umjetnosti upamćenoj po nesebičnoj predanosti u nastojanjima da obnovi i zaštiti dubrovačku baštinu. 

Jagoda Buić, kako pišu iz DUbrovačkih ljetnih igara, ne prestaje iznenađivati publiku kreativnošću i stvaralačkim žarom, donoseći uvijek nešto novo, a pritom dajući i onome starome, upravo našoj baštini, posve novi duh. „Naslovljujući novonastali kiparski ciklus sintagmom Scherzo s otpada autorica namjerno ukazuje na nepretencioznost i relativnu lakoću postupka, pa i na dosjetljivu i duhovitu tendenciju i ležerne mogućnosti recepcije“, piše Tonko Maroević.

Izložba donosi eksponate naziva Ruke, Pliskavica, Bonapartist, Lirski objekt, Krug, Vatra, Epitaf, Ptica i druge.
Ti nazivi potvrđuju ono što je o izložbi u katalogu zapisala Vesna Delić Gozze: „Odlagalište kao privremeno mjesto do nove upotrebe predmeta, najčešće kao bezlične mase za moguću sporednu ulogu u nekoj sekundarnoj namjeni, čeka doživjeti drugu priliku posjetom sasvim posebnih osobnosti onih, koji su, pokazalo se i ovdje, stalni kreativni proizvođači asocijacija, slobodnih i nesputanih.“

Festivalska publika spoj tradicije i suvremenosti u izložbi Scherzo s otpada može razgledati od 5. do 25. kolovoza, svakim danom od 18 do 22 sata u osobitom ambijentu lokaliteta Sveti Stjepan u Pustijerni.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije