StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA U HRVATSKOJ MATICI ISELJENIKA

Kolaž 'uličnih' fotografija Ive Batistić

Piše DV
5. kolovoza 2017. - 08:57

Samostalna izložba fotografija hrvatsko – njemačke umjetnice Ive Batistić otvorena je sinoć u galeriji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik. Na otvorenju se povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković osvrnula na opus umjetnice, frankfurtske fotografkinje hrvatskih korijena koja se dubrovačkoj publici predstavila crno – bijelim fotografijama sanjiva ugođaja, te prikaza grada iz zanimljivih perspektiva.

- Zapravo je riječ o street art fotografiji kojom umjetnica donosi poprilično poznate ulične motive Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Korčule i Zagreba. Upravo drugačija metoda i način razmišljanja kojim Iva kao umjetnička fotografkinja postiže sklad i ravnotežu pripada kontekstu u kojem se nastoji razmišljati o stvaranju novih načina djelovanja na svim područjima javnog i privatnog života, društvenih odnosa pa i same kulture – kazala je Batinić Ivanković.

Autorica inače voli snimati motive ulinih posebnosti koje uključuju ljude.  Njezin portfelj ispunjaju ulice Frankfurta, Berlina, Zagreba, Dubrovnika, Pariza, New Yorka i drugih gradova. Strastvena i zanesena fotografkinja još od svoje 15. godine, Iva Batistić također se bavi serijskom fotografijom, mnoge od kojih serija su trenutačno u izradi. Tijekom 2017. godine njezine serije uličnih fotografija postavljane su na izložbama u Frankfurtu te na dvije izložbe u Ivinoj domovini Hrvatskoj.



 

24. travanj 2024 08:39