StoryEditorOCM
DubrovnikPRESS-KONFERENCIJA U INTERUNIVERZITETSKOM CENTRU

Mani Gotovac: Imam osjećaj da su riječ i da su suvremenost nešto čega se Igre plaše

4. kolovoza 2017. - 15:47

Iako je Tereza Kesovija interpretacijom hrvatskih pjesnika 21. srpnja otvorila ovogodišnji projekt "Pisci na Igrama", iako su iz Dubrovačkih ljetnih igara uredno najavili daljnja događanja u sklopu programa, voditeljici projekta, Mani Gotovac to očito nije bilo dovoljno pa je elegantno mimoišla službeni press-centar Igara i svojevoljno sazvala konferenciju za medije. To je Mani Gotovac, uvijek za bar jednu provokaciju ispred svih.

Nakon što je u predviđeni prostor u Interuniverzitetskom centru zbog zaključanih vrata bilo nemoguće ući, nepisani zakon improvizacije odredio je dvorište IUC-a kao alternativno rješenje održavanja pressice pred četiri predstavnika medija.

Peti je put da se projekt "Pisci na Igrama" održava u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara. Gotovac je na početku navela kako Igre nisu "saživjele" s tim projektom i da postoji stanoviti "otpor" prema njemu.

- Nepojmljivo je da Dubrovnikom prolaze svjetski pisci, a da ih Dubrovačke ljetne igre ne pozivaju. Ta zatvorenost u Igrama počela je nedolaskom Michela Houellebecqa kojeg su Igre zabranile, zapravo ne Igre en général, nego pojedinci u Igrama. Dosad su dolazili svjetski pisci poput Alessandra Baricca i Pascala Brucknera, kao i hrvatski pisci poput Arsena Dedića, Iva Brešana, Rade Šerbedžije, Dražena Katunarića i Mate Matišića - koji je odigrao važnu ulogu u realizaciji "Kafetarije". Dakle, uvijek ima jedan strani pisac! No, imam osjećaj da je riječ i da su suvremenost nešto čega se Igre plaše, kazala je Gotovac.

Pjesnik Drago Glamuzina naglasio je kako se ove godine dogodilo nekoliko loših stvari za hrvatsku književnost. Istaknuo je bankrot jednog od najvećih hrvatskih lanaca knjižnica, a zabrinjavajuća je - prema njegovom mišljenju - i situacija s Agrokorom. 

Glumci Anja Đurinović i Ranko Zidarić istaknuli su zadovoljstvo što sudjeluju u programu, Zidarić je pri tome napomenuo kako "Dubrovnik nije samo Game of Thrones nego je Dubrovnik sam po sebi remek-djelo u kojem se održavaju i ovakvi književni događaji". 

Predstavljanje djela "Everest" na rasporedu je 5. kolovoza u palači Sponza s početkom u 22 sata.

26. travanj 2024 22:38