StoryEditorOCM
KulturaU DOMU VINARSKE TRADICIJE U PUTNIKOVIĆU

<strong>Otvorena izložba Priroda – laboratorij boja </strong>

Piše PSD.
2. kolovoza 2017. - 11:20

Priroda – laboratorij boja naziv je gostujuće izložbe Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba koja je u organizaciji Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Poljoprivredne zadruge Putniković otvorena 27. srpnja 2017. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću. Izložba je otvorena u sklopu 17. međunarodnog multimedijalnog festivala VIZURA APERTA koji se po prvi puta održao na poluotoku Pelješcu i to u naseljima Janjina, Drače, Žuljana i Putniković, u razdoblju od 25. do 29. srpnja 2017.

Uz autorice izložbe Katarinu Ivanišin-Kardum i Mariju Crnčević, na otvorenju izložbe posjetitelje su pozdravili ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Grilec, kustosica festivala Vizura Aperta Davorka Perić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Putniković Jozo Rabušić, te načelnik Općine Ston Vedran Antunica, koji je izložbu i otvorio.

Nakon otvorenja izložbe za djecu je održana radionica o tajnama prirodnih bojila i njihovog korištenja u oslikavanju tekstila (tzv. bojadisanje). Uz stručno vodstvo g. Nika Škraba posjetitelji su imali priliku vidjeti sagrađenu repliku klačine (vapnenice) uz istočno pročelje Doma vinarske tradicije, tipičnu za naselje Zaton Doli i uvalu Kuti u posebnom rezervatu u moru Malostonski zaljev.

Danas je poznato da se uz samo more u uvali Kuti nalazi više od 50 mjesta sa ostatcima nekadašnje klačine. Stanovnici naselja Zaton Doli nekada su živjeli od proizvodnje i prodaje klaka, iz čega je vidiljivo da priroda i njeno bogatstvo, odnosno raznolikost staništa i vrsta, geološka i krajobrazna raznolikost pružaju niz materijalnih i nematerijalnih dobrobiti za čovječanstvo.
Izložba Priroda – laboratorij boja predstavlja tradicionalno tehničko znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla koja su se nekada koristila u kućanstvima na području Pelješca, Dubrovačkog primorja i Konavala.

Najpoznatiji su primjeri bojenje jaja u uskrsno vrijeme, odjeće i ribarske mreže. Bojadisanje prirodnim bojilima poznato je iz prapovijesnih vremena. Često su to zahtjevni procesi koji, između ostaloga, bitno ovise o geološkim i klimatskim uvjetima. Prirodna bojila ne mogu zamijeniti sintetska, ali svako nastojanje obnove tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju prirodne baštine.

Izložba i tisak kataloga izložbe omogućen je sredstvima Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Dubrovačkih muzeja, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Poljoprivredne zadruge Putniković, Općine Ston te Kulturno-umjetničkog društva Putniković.

Na izložbi posjetitelji mogu vidjeti biljni materijal od kojeg se dobiva pojedino bojilo (npr. kora alepskog bora, lišće oraha, korijen broća, kora šipka, kora crnog jasena, tučak šafrana, kora luka). Izložene su i pripravljene otopine biljnog ekstrakta i kristali koji se dobivaju isparavanjem vode iz tih otopina, te obojeni materijal (ribarska mreža, vunena pređa, svilena pređa itd.). akođer, izložene su dvije vrste kamena iz Malostonskog zaljeva, žestac i bjelika, od kojeg su se nekada gradile klačine i dobivao klak (vapno).

Uz to, posjetitelji mogu saznati koji je najzastupljeniji pigment u pojedinom izvoru boje, karakterističan za dobivenu boju, pročitati recepte za dobivanje različitih bojila. U sklopu izložbe postavljen je i interaktivni model klačine prilagođen djeci osnovnoškolskog uzrasta.

Obzirom da opstanak čovječanstva ovisi o prirodnim dobrima kao što su voda, zrak, tlo, minerali, biljke, životinje i hrana, svi bismo morali sudjelovati u njihovom očuvanju, zaštiti i održivom upravljanju te osiguranju opstanka različitih biljnih i životinjskih vrsta, njihovih staništa i krajobraza.

Svrha izložbe jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti prirodne baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojama.
Čovjek je od davnina živio u prirodi i u skladu s prirodom. Veza čovjeka i prirode je neraskidiva.
Izložba je namijenjena svim uzrastima. Početkom rujna 2017. planirane su radionice o tajnama prirodnih bojila za djecu sa područja poluotoka Pelješca, a koje će se odvijati u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću.


Do danas izložbu je posjetilo preko 400 posjetitelja.
Izložba je otvorena do 15. rujna 2017. godine.

25. travanj 2024 10:33