StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE

PRVA DRAMSKA PREMIJERA 68. IGARA Svevremeni Glembajevi na Umjetničkoj galeriji

31. srpnja 2017. - 19:43

Prva dramska premijera 68. Dubrovačkih ljetnih igara "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže najavljena je na konferenciji za medije u Festivalskoj palači.

V. d. Intendanta Mladen Tarbuk je kazao kako čitajući Glembajeve u mladosti nije shvaćao da u stvarnosti postoji nekolicina bogatih koji vode siromašne te kako je danas to postala realnost. Upravo zbog toga je primjetio kako su Glembajevi aktualni i nužni Dubrovniku.

Redatelj Zlatko Sviben prisjetio se prošlosti Igara. Naveo je kako je Dubrovnik "bog kulture" te da Dubrovačke ljetne igre trebaju služiti svome bogu, a ne bogatstvu. Dodao je kako je Umjetnička galerija odličan prostor, a s obzirom da je glavni lik slikar, galerija se savršeno uklapa u priču. Djela Vlaha Bukovca i Ivana Meštrovića također odgovaraju epohi.

Anja Šovagović Despot istaknula je kako se osjeća "kao barbarin" kad pristupi Umjetničkoj. Osvrnula se na sponzoriranje Igara; umjesto riječi 'sponzor' trebala bi se koristiti riječ 'mecena'. Pozvala je državu da svim raspoloživim sredstvima financira Igre. Amar Bukvić sretan je zbog povratka na Igre, a istovremeno je izrazio žaljenje što je predstava "Romeo i Giulietta" (premijera na Igrama 2014.) igrala samo dvije sezone.

Skladatelj glazbe Zlatko Tanodi izjavio je kako predstava sadrži i songove te "lagano skreće prema mjuziklu". Scenografiju potpisuje Leo Vukelić, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, koreografiju Staša Zurovac, oblikovatelj svjetla je Ivo Nižić, a asistent redatelja Vedran Komerički.

U predstavi uz Šovagović Despot i Bukvić glume: Predrag Ejdus, Mijo Jurišić, Bojana Gregorić, Damir Lončar, Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek, Perica Martinović, Robert Bošković, Lujo Kunčević.

Premijera je najavljena 6. kolovoza na Taraci Umjetnicke galerije s pocetkom u 21.30 sati. Reprizne su izvedbe na rasporedu 7., 8., 9. i 10. kolovoza također u 21.30.

19. travanj 2024 08:17