StoryEditorOCM
KulturaSHERATON DUBROVNIK RIVIERA HOTEL

<strong>Izložba slika Krešimira Nikšića „Dubrovnik, more, otoci…“</strong>

Piše PSD.
19. srpnja 2017. - 11:49
Nikšić.JPG

Samostalna izložba slika zagrebačkog umjetnika Krešimira Nikšića otvorit će se u Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel-u u četvrtak 20. srpnja 2017. u 21 sat. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković i Marijana Horvatić.

Iz predgovora katalogu povjesničarke umjetnosti Andree Batinić Ivanković: „Slikar Krešimir Nikšić slikar je iznimno čvrste ekspresivne apstraktne geste koji snažno „udara“ platno bilježeći protok energije kojom privlači promatrača i uvlači ga u svoju nutrinu. Nikšić je slikar prepoznatljivog osobnog stila i kultiviranog rukopisa koji svakim svojim novim platnom prilazi s novim energetskim stimulansom i novom bujicom neiscrpnih mogućnosti slike i njegovih unutarnjih vizija predmetnog svijeta kojeg transcendentira u čiste duhovne supstance. Prikazujući Dubrovnik kao i ljepotu dubrovačkog arhipelaga – moćnih zidina i tvrđava, kula te pitoresknog Elafitnog otočja – umjetnik se sa vizualnom ljepotom Grada i gradskih zidina koje svakodnevno oplakuje pjena biserno modrog mora, odmjerio ravnopravno te je bio u stanju objektivno sagledati i interpretirati Dubrovnik na sebi svojstven način.

Kod umjetnika je zanimljivo zapaziti odnos figurativnog i apstraktnog kojeg jako uspješno relativizira i balansira između kolariziranih polja koje negiraju prostornu dubinu i ističu plohu, i vehementnih, gestualnih poteza kistom kojim unosi apstrahirane motive i simbole kojim se manifestira zaokružena slikareva osobnost. Prema svakom pojedinom motivu, Nikšić se postavlja kao istraživač koji propituje i traži, balansira između redukcije i detalja te sa svakom novom slikom nastoji napraviti kvalitativni pomak kojim će biti zadovoljan. Poneki put taj pomak predstavlja minucioznost složenog stijenja dubrovačkih zidina opijenih žutim i crvenim nanosima boje kojim dočarava nadrealnu ljepotu morske pjene, dok se drugi put, pak, sasvim prepušta velikim plohama elafitskog arhipelaga kojim apstrahira motiv i „rasterećuje“ sliku, slažući ih poput kolaža u kojemu se konture otoka gotovo sasvim gube i ostaju naprosto „ogoljeni“ prikazi otočkog reljefa skrivenog u dubinama Jadranskog mora.“

Krešimir Nikšić rođen je 1961. godine u Zagrebu. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani te stekao zvanje magistra umjetnosti. Izlaže u kontinuitetu od svoje devetnaeste godine na brojnim samostalnim i skupnim recentnim izložbama diljem Hrvatske te u Beču, Parizu, Veneciji, Udinama, Trondheimu… O njegovu radu izdane su tri likovne monografije (1999., 2006., 2016.) s tekstovima najpoznatijih likovnih kritičara. Član je strukovnih udruga HDLUZ-a i HZSU-a. Svojim dugogodišnjim radom i pojavnosti na hrvatskoj likovnoj sceni nesebično je pomagao brojnim udrugama, zakladama i raznim organizacijama humanitarnog karaktera. Živi i radi u Zagrebu.

16. travanj 2024 22:24