StoryEditorOCM
KulturaNA TVRĐAVI BOKER

"Orfej sluša radio" premijerno izveden

Piše PSD.
17. lipnja 2017. - 02:20

"Orfej sluša radio" je sinoć premijerno izvedena predstava radiofonijskog teatra autorice Pavlice Bajsić Brazzoduro. Projekt u produkciji Kazališta Marina Držića je postavljen na impresivnu scenu dubrovačkih zidina - tvrđave Bokar koja svojom arhitekturom i kamenim kulisama omogućava igranje u čak 3 različita prostora.

U naslovnim ulogama Orfeja i Euridike su Frano Mašković i Marija Šegvić a u podjeli su također Zdeslav Čotić, Helena Kovačić/Nika Burđelez te članovi dubrovačkog banda Izae - Jadranka Katić, Adem Gušić i Dejan Seferović.

Elementi kazališta, radio drame, scenskog pokreta, ars acustice, igre svijetla i video projekcija isprepliću se u kompleksnu cjelinu koja traga za legendama koje mogu postojati samo mimo vremena i mjesta!

"Kad izgovorimo ili zapišemo, a možda i samo zamislimo, ime nekoga tko tjelesno više nije s nama, tko je iz materijalnog svijeta otišao zauvijek, nastaju, osjećaja sam, valovi. Ne znam kako drugačije nazvati to nešto prijenosno, to šireće, kotrljajuće, to nevidljivo, a svijetleće, što nastaje u tim trenucima. Valovi putuju onime što, samo uvjetno, možemo nazvati "zrak", a možda je i dah, možda je i duh, i dolaze do drugih ljudi, susreću se i sudaraju s drugim valovima. Onaj tko nas je napustio tako je ponovno s nama, sjećanje ga je dozvalo, misao oblikovala, riječ ga je oživjela. Ne možemo ga dotaknuti, ne možemo razgovarati s njim, ali ne možemo ni reći da ga nema, jer to ne bi posve odgovaralo istini. Onkraj prostora i vremena, čvrstih i linearnih, u valovitom gibanju, supostojimo zauvijek, bezglasni." (Dubravko Mihanović, tekst o predstavi "Orfej sluša radio")

Reprizne izvedbe su na repertoaru od 19. do 23. lipnja 2017. u 21h na tvrđavi Bokar u Dubrovniku. Rezervacije ulaznica na tel. (020) 321 088 ili na e-mail:blagajna@kazaliste-dubrovnik.hr

26. travanj 2024 05:51