StoryEditorOCM
Kultura"DUBROVAČKI LIKOVNI KRUG"

Otvorena izložba "Dubrovački mali salon"

Piše PSD.
9. lipnja 2017. - 10:42

Skupna izložba slika umjetnika „Dubrovačkog likovnog kruga“ otvorena je u galeriji Hrvatske matice iseljenika, a kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Na izložbi „Dubrovački mali salon“ predstavljena su djela dubrovačkih umjetnika: Lukše Peka, Viktora Šerbua, Josipa Škerlja, Mara Kriste, Josipa Ivanovića, Tonka Smokvine, Nade Zec-Ivanović, Lorena Ligoria, Vedrana Grabovca i Miša Baričevića. Izložbu čini ukupno tridest slika malog formata (najviše 30 x 30 cm) izrađenih različitim likovnim tehnikama. Svaki umjetnik na izložbi predstavio se sebi svojstvenom i prepoznatljivom temom, a izložena djela autentičnog su i živog karaktera objedinjena potpunom umjetničkom slobodom.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „Iako su po prirodi svog posla individualci, umjetnici su također i pripadnici određenih grupa, pravaca ili tenedencija, a u ovom slučaju razvidna je njihova pripadnost „Dubrovačkom likovnom krugu“ koji u slikarstvu podrazumijeva slijeđenje fovističkih i ekspresionističkih uzora. Upravo je to temeljni segment koji njihovo slikarstvo čini zanimljivim. Također, ovdje treba izdvojiti i zajedničke karakteristike njihovih radova kao što su zavičajna motivika, kromatska eksplozivnost te likovna morfologija. Ipak, na ovoj izložbi svi su umjetnici predstavljeni kao začudni pojedinci koji svojim nadasve raznolikim temama uspijevaju osloboditi najhumanije potencijale čovjekovih misli i osjetila.“

18. travanj 2024 22:40