StoryEditorOCM
KulturaU GALERIJI SABASTIJAN

Otvaranje izložbe ""Zavičaj, naše male atlantide"

Piše PSD.
25. svibnja 2017. - 01:25

Svečano otvorenje izložbe slika poznatog hrvatskog umjetnika Ivana Andrašića, pod nazivom "Zavičaj, naše male atlantide", biti će upriličeno sutra 25. svibnja u 19 i 30 sati u prostorima Galerije Sebastian. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.
Ivan Andrašić rođen je 21. prosinca 1959. u Molvama, gdje je pohađao osnovnu školu, dok je Gimnaziju završio u Đurđevcu. Diplomirao je 1983. na Odsjeku za pegagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od mladenačkih dana posvećen je slikarstvu, prešavši dug i temeljit razvojni put od naivističkih prizora podravskog krajolika, običajnih i rustikalnih uprizorenja, do istančane varijante impresionističkih slika na staklu i posebice u akvarelu.

U profinjenoj tonskoj skali, te neponovljivim atmosferskim kretanjima i promjenama, kao i odmaku od naglašene rustikalnosti u korist liričnosti, postaje potpuno zaseban i izniman autor podravske slikarske scene. Od osamdesetih godina prošlog stoljeća intenzivno se bavi i grafičkim izrazom. Crtež mu je čist, elegantan, kompozicijski razvijen, također izvan ma - nirizma naive. Ostvario je nekoliko grafičkih mapa u suradnji s eminentnim književnim autorima, ističući se posebice kao sinergijski usklađen ilustrator književnih djela. Veoma rano, daleke 1971. započinje izlagati u zemlji i inozemstvu.

Do danas je priredio osamdeset samostalnih izložaba, te nekolko stotina skupnih, diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, gdje je boravio na studijskim putovanjima. Danas se mnoge njihove slike nalaze širom svijeta, u galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama. U obiteljskom skladu i kreativnoj atmosferi sudjeluju njihove dvije kćeri, Patricija i Izabela, produžavajući obiteljsku tradiciju plodnog i kreativnog života. Ivan Andrašić član je umjetničko strukovnih udruga DNLUH-a (Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske) i ZSUH-a (Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske).

20. travanj 2024 04:17