StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA- MATICA HRVATSKA DUBROVNIK

Irena Bratičević predstavila Boškovića kao pjesnika

23. svibnja 2017. - 13:01

Dr. sc. Irena Bratičević predstavila je u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad sinoć pred brojnim ljubiteljima povijesti i književnosti te učenicima klasične i opće gimnazije poznatog fizičara Ruđera Boškovića, ali ovaj put kao pjesnika improvizatora te autora kratkih latinskih epigrama koje je zahvaljujući svojoj pjesničkoj vještini sastavljao i izvodio bez osobite prethodne pripreme, bez papira i olovke, u krugu prijatelja, nudeći im na taj način svojevrsnu intelektualnu zabavu u stihovima.

Budući da je sam pjesnik neke svoje improvizacije zapisao, do danas je sačuvano četiristotinjak takvih pjesama, nerijetko s popratnim bilješkama o okolnostima njihova nastanka, iz kojih doznajemo da je Bošković najčešće improvizirao dok je bio gost na ladanjskim druženjima te je u stihovima iskazivao pohvale i zahvalnost svojim domaćinima, komentirao zbivanja na njihovim imanjima ili odgovarao na zahtjeve slušatelja koji bi mu zadavali teme pjesama.

Sudeći po njegovim svjedočanstvima, Bošković je i ove 'usputne' plodove svojega pjesničkog umijeća rado stvarao i do njih držao, no za nas su s vremenom ostali u sjeni njegovih znanstvenih djela i dostignuća pa do danas još nisu objavljeni.

25. travanj 2024 02:28