Vijesti Kultura

PADOVA - 11. SUSRET HRVATA ITALIJE I PROSLAVA SVETOG LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA

Klapa Amfora pjevala na misi u Svetištu i dobila neuobičajen aplauz

PADOVA - 11. SUSRET HRVATA ITALIJE I PROSLAVA SVETOG LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA

U Padovi je jučer završen 11. susret Hrvata Italije i ujedno proslava svetog Leopolda Bogdana Mandića.
Održani su u Svetištu sveca zaštitnika i naše županije.

Sve je počelo prijepodne u teatru Svetišta sastankom predstavnika hrvatskih iseljeničkih udruga u Italiji, na kojem je Dubravka Severinski iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine govorila na iseljenicima zanimljive teme, od toga kako udruge mogu doći do sredstava za svoje programe i aktivnosti, pa do toga kako njihovi strani bračni partneri i djeca rođena izvan Hrvatske mogu dobiti hrvatsko državljanstvo.

U podne i po je slavljena sveta misa na hrvatskom jeziku. Slavili su je fra Đuro iz Pule i fra Nikola iz crkve sv. Antuna u Padovi, a na početku je i na talijanskom jeziku pozdravio i poželio dobrodošlicu Hrvatima i fratar iz Svetišta svetog Leopolda Bogdana Mandića.
Nazočnima je par riječi rekao i Filip Vučak, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, član kabineta ministra vanjskih poslova RH, Davora Iva Stiera,(koji je i sam rođen u iseljeništvu, u Buenos Airesu, Argentina, i dobro poznaje i razumije iseljeničke teme, probleme i dileme).

Iza njega je pozdravila i Duška Madunić, domaćica, predsjednica Hrvatske zajednice Veneta.
Za organizaciju glazbenog dijela mise zadužene su bile Maja Mozara iz Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Ana Bedrina, nedavno umirovljena voditeljica Hrvatske matice iseljenika Pula.
Pjevale su članice Klape Amfora iz Dubrovnika i Grupa Oton iz Pule.

Dubrovkinje su i ovaj put oduševile, kao i na cjelovečernjem koncertu u subotu uvečer, tako da ne treba čuditi što su dobile neuobičajeni aplauz na oltaru, koji je spontano poveo fra Đuro iz Pule.
U misi i nastupu Amfore i Otona su, pored brojnih iseljenika i članova njihovih obitelji, između ostalih uživali i Damir Grubiša, veleposlanik RH u Rimu, Zlata Penić Ivanko, savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici u Vatikanu, Nevenka Grdinić, generalna konzulica RH u Trstu, Iva Pavić, generalna konzulica u Milanu, Damir Murković, predsjednik Zajednice Hrvata Italije, krovne hrvatske Udruge u toj zemlji, Dragica Hadrović iz Hrvatskotalijanskog mozaika u Rimu, diplomatski savjetnik dr. Matteo Tudor, sa sjedištem u Veneciji, počasna konzulica RH u Italiji dr. Nela Sršen, ujedno i počasna građanka Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednica Udruge Moliških Hrvata Antonella D Antuono i drugi.
Vrlo ugodan i sadržajan hrvatski dan u Padovi završen je zajedničkim svečanim objedom u restoranu Bassanello, a članice Amfore su i opet bile nesebične i druženje uz objed dodatno uljepšale i nezaboravnim učinile svojom pjesmom.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije