StoryEditorOCM
KulturaPADOVA - 11. SUSRET HRVATA ITALIJE I PROSLAVA SVETOG LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA

Klapa Amfora pjevala na misi u Svetištu i dobila neuobičajen aplauz

Piše Iz Padove Željko Tutnjević
16. svibnja 2017. - 12:06

U Padovi je jučer završen 11. susret Hrvata Italije i ujedno proslava svetog Leopolda Bogdana Mandića.
Održani su u Svetištu sveca zaštitnika i naše županije.

Sve je počelo prijepodne u teatru Svetišta sastankom predstavnika hrvatskih iseljeničkih udruga u Italiji, na kojem je Dubravka Severinski iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Domovine govorila na iseljenicima zanimljive teme, od toga kako udruge mogu doći do sredstava za svoje programe i aktivnosti, pa do toga kako njihovi strani bračni partneri i djeca rođena izvan Hrvatske mogu dobiti hrvatsko državljanstvo.

U podne i po je slavljena sveta misa na hrvatskom jeziku. Slavili su je fra Đuro iz Pule i fra Nikola iz crkve sv. Antuna u Padovi, a na početku je i na talijanskom jeziku pozdravio i poželio dobrodošlicu Hrvatima i fratar iz Svetišta svetog Leopolda Bogdana Mandića.
Nazočnima je par riječi rekao i Filip Vučak, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, član kabineta ministra vanjskih poslova RH, Davora Iva Stiera,(koji je i sam rođen u iseljeništvu, u Buenos Airesu, Argentina, i dobro poznaje i razumije iseljeničke teme, probleme i dileme).

Iza njega je pozdravila i Duška Madunić, domaćica, predsjednica Hrvatske zajednice Veneta.
Za organizaciju glazbenog dijela mise zadužene su bile Maja Mozara iz Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Ana Bedrina, nedavno umirovljena voditeljica Hrvatske matice iseljenika Pula.
Pjevale su članice Klape Amfora iz Dubrovnika i Grupa Oton iz Pule.

Dubrovkinje su i ovaj put oduševile, kao i na cjelovečernjem koncertu u subotu uvečer, tako da ne treba čuditi što su dobile neuobičajeni aplauz na oltaru, koji je spontano poveo fra Đuro iz Pule.
U misi i nastupu Amfore i Otona su, pored brojnih iseljenika i članova njihovih obitelji, između ostalih uživali i Damir Grubiša, veleposlanik RH u Rimu, Zlata Penić Ivanko, savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici u Vatikanu, Nevenka Grdinić, generalna konzulica RH u Trstu, Iva Pavić, generalna konzulica u Milanu, Damir Murković, predsjednik Zajednice Hrvata Italije, krovne hrvatske Udruge u toj zemlji, Dragica Hadrović iz Hrvatskotalijanskog mozaika u Rimu, diplomatski savjetnik dr. Matteo Tudor, sa sjedištem u Veneciji, počasna konzulica RH u Italiji dr. Nela Sršen, ujedno i počasna građanka Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednica Udruge Moliških Hrvata Antonella D Antuono i drugi.
Vrlo ugodan i sadržajan hrvatski dan u Padovi završen je zajedničkim svečanim objedom u restoranu Bassanello, a članice Amfore su i opet bile nesebične i druženje uz objed dodatno uljepšale i nezaboravnim učinile svojom pjesmom.

16. travanj 2024 14:07