Vijesti Kultura

SPOMENIK KULTURE

Otvoren obnovljeni Knežev dvor u Slanome

SPOMENIK KULTURE

U nazočnosti ministrice kulture Nino Obuljen Koržinek večeras je nakon tri i pol godine radova otvoren obnovljeni Knežev dvor u Slanome. Riječ je o prvom od čak 11 kneževih dvorova, za koliko ih skrbi Društvo prijatelja dubrovačke starine, a obnova je stajala 15 milijuna kuna.

– Dubrovačka Republika dijelila se na jedanaest knežija, a kneževi dvorovi su bili u Pridvorju, u Cavtatu, u Slanome, Stonu, Janjini, Lastovu, Mljetu… Takva je podjela ostavila traga čak i u današnjem administrativnom ustroju, te se još uvijek koriste imena starih knežija – tako umjesto općine Slano imamo općinu Dubrovačko primorje I zato smo odlučili vratiti Knežev dvor u Slanome u stanje kakav je nekad bio, te ga učiniti dostupnim za društvene i kulturne događaje  –izvijestio je predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić i podsjetio na tijek obnove koja je počela 2014. izradom projekta, te potrajala do ove godine, kad je nekoć zapušteni dvor s okolišem završen i u građevinskom smislu.

Dvor koji je bio za vrijeme Dubrovačke Republike sjedište kneza za Dubrovačko primorje. Dvor je 1806. spaljen do temelja, a ista sudbina ga je, ovoga puta kao privatne kuće, zadesila i 1991. Uz pomoć Općine Dubrovačko primorje od privatnih vlasnika otkupilo ga je Društvo prijatelja dubrovačke starine i nakon izrade projekta povjerenog Studiju Vetma, započeli su radovi na njegovoj obnovi u režiji Građevinar Quelina.

Na svečanom otvorenju obnovljenog zdanja ministrica Obuljjen Koržinek iskazala je potporu radu DPDS-a na očuvanju i zaštiti nepokretne baštine dubrovačkog kraja.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije

FOTO: Stradun 'prekriven' romantikom


 

FOTO: Stradun 'prekriven' romantikom<br /> <br /> <br />  
Dubrovčane i  brojne turoste sinoć je na Stradunu u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala, zabavljala  grupa Pave...
FOTO: Stradun 'prekriven' romantikom