StoryEditorOCM
Kultura450. OBLJETNICA SMRTI MARINA DRŽIĆA

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN Premijerno izvedena Novela od Stanca

Piše PSD.
12. svibnja 2017. - 01:51

Na velikoj sceni Kazališta Marina Držića odigrana je predstava "Novela od Stanca" u režiji Paola Tišljarića, a u izvedbi članova kazališne družine "Kolarin". Još je to jedan doprinos u sklopu obilježavanja 450. obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa. Predstava je rezultat suradnje kazališne družine Kolarin, Doma te Kazališta Marina Držića. 

Pored režije, Tišljarić potpisuje scenografiju te odabir glazbe. Kostime je priredila Tea Bašić, jezična savjetnica je Ivana Lovrić Jović, a za dizajn vizualnih materijala pobrinuo se Davorin Erceg. U predstavi igraju: Darija Mikulandra Žanetić/Vlaho, Tajana Martić/Miho, Jelica Čučević/Dživo Pešica, Ante Tonći Đurković/Stanac, Aida Machiedo/Koza, Barbara Lončarić Lučić, Marija Hrtica, Marinka Metković, Jelena Maržić/Vile te Petar Puljić/Maskar.  

"Novela od Stanca" najkraće je djelo Marina Držića, pisano dvostruko rimovanim dvanaestercem u sedam prizora (316 stihova). Objavljeno je 1551. u knjizi Pjesni Marina Držića. Novela je prikazana u kući vlastelina Frana Marinova Kabužića na Pustijerni, na piru Martolice. Riječ nòvela iz naslova označava šalu, lakrdiju.

Gotovo je nevjerojatno da je u ovako kratkom djelu uspio vijerno donijeti događaj, koji se zbio jedne pokladne noći na Onofrijevoj fontani, u kojem se jasno očituju antiteze mladosti i starosti, sela i grada, fikcije i zbilje te život i karakter mladih dubrovačkih plemića i lakovjernost došljaka. Široka i šarolika Držićeva glazbena obrazovanost se očituje u brzini razgovora kroz dvostruko rimovane dvanaesterce koji pridonose ritmu zbivanja.

Reprizna izvedba na rasporedu je 12. svibnja s početkom u 20,30 sati, također u KMD-u.

20. travanj 2024 01:32