StoryEditorOCM
KulturaUMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

"Ljudski vrt milosti" Tomislava Buntaka

12. svibnja 2017. - 00:50

U prostoru Ville Banac, odnosno Umjetničke galerije Dubrovnik, otvorena je po mnogo čemu zanimljiva i asocijativna izložba slika "Ljudski vrt milosti", autora akademskog slikara iz Zagreba Tomislava Buntaka.

Na otvorenju je govorila i kustosica izložbe Vesna Delić Gozze koja je tom prilikom rekla a mnogo više i zabiljećila u katalogu izložbe i ovo:

-Slikarsko ostvarenje Tomislava Buntaka svojom ikonografijom i načinom obrade smirujućeg je djelovanja i nosi vrstu terapeutskog učinka na promatrače. Figuraciaj je to usredotočena u oazama mira, relaksirajućeg lebdenja u bestežinskom stanju, neka slikovna inačica Hegelove fenomenologije duhovnog kao prostora koje nastanjuju slobodna i samosvjesna bića, čistih poput nositelja unutarnjeg moraliteta, sposobnih obuhvatiti mirnu jednostavnost. Uporište Buntakova stvaranja su mitologizirane scene koje, i kad su dijelovi svakodnevice, odišu egzotikom udaljenih krajeva u kojima predmeti, kao totemi, postaju instrument nekog plemenitog rituala a likovi kao sudionici dostupni su svećenici neotuđenoga ljudskog kulta milosti. Zajednička osobina svih Buntakovih tehnika izražavanja je narativnost, svojevrsni horror vacui ispunjavanja površine, kao što je to u nizu crteža ugljenom ili akrilikom na podlozi smeđeg papira.

No, uz bogatu asocijativnost i nužnost spoznaje "ključa" prema kojem treba odgonetnuti slojeve svih Buntakovih slika, ova ozložba ima joj jednu, možemo je slobodno nazvati nekom vrstom misterije: autor je na zidu trećeg kata galerije naslikao golemu fresku, klasičnu i suvremenu istodobno. Ali, po završetku izložba tu zidnu sliku čeka istinski nemilosrdna sudbina: bit će prepiturana i više se nikad neće moći vidjeti! Ni u Dubrovniku niti bilo gdje drugo...

Stoga je poruka svim ljhubiteljiam umjetnosti: požurite i pogledajte izložbu dok je još otvorena ili dok je, doslovce, ne prekrije novi sloj zidne piture. Memorirajte te slike u svom pamćenju i pretvorite ih iz prolaznosti u nešto vječno i lijepo.

Kao što je ti i sama umjetnost.

19. travanj 2024 03:33