StoryEditorOCM
KulturaPORUKA UZ SVJETSKI DAN PLESA

MILJENKO VIKIĆ Ples je utočište sretnog trenutka

Piše DV
29. travnja 2017. - 11:00

Ovogodišnju, hrvatsku poruku za Međunarodni dan plesa, napisao je Dubrovčanin Miljenko Vikić, dugogodišnji solist Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i ugledni hrvatski koreograf.

- Plešem od svoje sedamnaeste godine. Kad to kažem mislim na profesionalni ples, jer moje tijelo, čini mi se, pleše oduvijek.
Plesni se oblici mijenjanju kod plesača tijekom života, ali sam ples nikada ne prestaje. Ne želim brojiti piruette, ne želim razmišljati o dilemi – klasika ili neki drugi oblik, želim samo poručiti kako je ples utočište sretnoga trenutka čovječanstva, zaborav težine svakodnevnog življenja i potreba svakog pojedinca. Čovjek koji pleše je čovjek strasti i ljubavi.
Cijeli moj život sastoji se od strasti, ljubavi i plesa. Ples je jedina umjetnost kojoj nije nametnuta nikakva granica, ni jezična ni prostorna ni glazbena, jer glazbalo je naše tijelo. Plešite, ples je zdravlje čovječanstva - napisao je gospar Miljenko.

Međunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja, a ustanovljen je 1982. godine na inicijativu Međunarodnoga plesnog savjeta (CID UNESCO) i Međunarodnoga kazališnog instituta (ITI). Na taj dan je rođen, godine 1727., reformator plesne umjetnosti Jean-Georges Noverre i autor knjige Pisma o plesu, koja je označila novo razdoblje plesne umjetnosti.

Svake godine jedan istaknuti svjetski baletni umjetnik upućuje poruku, koja se čita prije baletnih predstava diljem svijeta. Autorica ovogodišnje globalne poruke poznata je američka koreografkinja Trisha Brown.


 

20. travanj 2024 08:36