StoryEditorOCM
KulturaDANI KRŠĆANSKE KULTURE

Praizvedba djela „Salutis aram Blasius“ T. Restija u crkvi Male braće

Piše PSD.
7. travnja 2017. - 13:48

U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački komorni zbor u subotu 8. travnja održat će koncert u crkvi Male braće. Kao solisti će nastupiti sopranistica Ilijana Korać Teklić, mezzosoprantica Iva Krušić te tenor Giorgio Surian ml., dok će koncertom ravnati austrijski dirigent Christoph Campestrini. Početak koncerta zakazan je u 20 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

Na programu je djelo „Stabat Mater“ G. B. Pergolesija te praizvedba djela Tomasa Restija „Salutis aram Blasius“. Opisano u knjizi don Miha Demovića „Glazba i glazbenici na području bivše Dubrovačke Republike za vrijeme austrijske uprave (1814.-1918.)“, ovo djelo Tomasa Restija najstarija je sačuvana višeglasna skladba ovog teksta te ima visoku umjetničku vrijednost.

Posljednjih nekoliko godina Dubrovački simfonijski orkestar radi na istraživanju i izvedbi djela koja su napisana u Dubrovniku, a koja se nalaze u franjevačkom i dominikanskom samostanu te u katedrali. Tako su u posljednje vrijeme prvi put izvedena djela Dixit domunis Antuna Sorkočevića, Juravit Dominus Jurja Kraljića, Gaudium magnum Điva Cigale, Tantum ergo Tomasa Restija i druga.

20. travanj 2024 09:02