StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA U ATRIJU PALAČE SPONZA

Arheološko bogatstvo dubrovačke katedrale Gospe Velike

Piše PSD.
6. travnja 2017. - 00:20

U sklopu programa "Dana kršćanske kulture" te obilježavanju 350. obljetnice od Velike trešnje, u palači Sponza otvorena je večeras arheološka izložba "Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala. Istraživačko-edukacijske radionice". Cilj samog projekta, ali i radionica je stručna i znanstvena obrada kamenih ulomaka, zidnog oslika i pokretnog arheološkog materijala s arheoloških istraživanja provedenih 1980-tih godina ispod dubrovačke katedrale Gospe Velike. Projekt je započeo 2015., a dosad su organizirane tri radionice u kojima su sudjelovali studenti s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su ujedno i autori izložbe.

Voditelji projekta su Tin Turković i Ivan Viđen. Posljednji se prije otvaranja zahvalio svim sudionicima, organizatorima i okupljenim posjetiteljima na dolasku. Srećom, vremenske prilike nisu poremetile termin ovog kulturnog događaja.

Viđen je kazao kako su ove radionice jedan "post festum" arheoloških istraživanja tijekom procesa obnove, a nakon potresa u travnju 1979. Tada je došlo do senzacionalnog otkrića koje je promijenilo pogled na dubrovačku povijest. Viđen je napomenuo kako je to bio " potres za povijest" jer "smo za mnoge stvari za koje smo mislimo da znamo, shvatili da zapravo ne znamo". Za izložbu je kazao da je ona rezultat živog rada i da je u njezinom prvom planu katedrala Gospe Velike.

Koordinatorica projekta je Maja Zeman, a voditelji radionica su: Nikolina Maraković, Ana Marinković, Tin Turković, Ivan Viđen i Maja Zeman. Polaznici su: Laura Brcković, Paola Brodej, Karmen Čabrilo, Jelena Kaić, Josip Klaić, Mara Korunić, Palmira Krleža, Andrea Marinović, Marino Mihalj, Matea Pranjić, Petar Strunje, Lucija Sukalić, Natalija Šagud, Sara Žganjar i Eva Žile. Također, valja spomenuti i suradnike: Marta Perkić i Nikolina Topić.

U ostvarenju projekta pomogli su: Igor Fisković, Marko Maraković, Ana Požar Piplica, Luko Piplica i Danko Zelić.

Izložba ostaje otvorena do 20. travnja. bLu

27. travanj 2024 00:57