StoryEditorOCM
KulturaNARODNA KNJIŽNICA GRAD

Otvorena izložba 'Kreacije u papiru – origami'

1. travnja 2017. - 10:19

'Kreacije u papiru- origami' naziv je izložbe koja je otvorena u Narodnoj knjižnici Grad, a na njoj su izloženi radovi origami „sanjarice“ i majstorice Sanje Srbljinović Čuček, koja je kreacijama u papiru predstavila origami kao inovativni ključ znanosti i umjetnosti.

Naziv origami dolazi od japanskih riječi oru=savijati i kami=papir, a danas je to internacionalni pojam za savijanje papira koje je započelo tradicionalnim japanskim umijećem. Vještina se odnosi na umjetnost savijanja papira u todimenzionalne figure životinja, ljudi, predmeta i apstraktnih oblika. U Japanu postoje tri origami društva Japansko akademsko origami društvo – JOAS, International Origami Society i Nippon Origami Association.

Hrvatsko origami društvo osnovano je 2012., a ovom izložbom i prezentacijom cilj je privući nove origami autore. „Posebno bi mi bilo drago da osnujete dubrovački origami klub, da se družite i razmjenjujete ideje u papiru, međusobno i s kolegama iz drugih origami asocijacija i klubova. Hrvatsko origami društvo može pomoći svojim kontaktima i iskustvom. Budimo aktivni dio međunarodne origami zajednice!“zaključila je Srbljinović Čuček.

Izložba je dio projekta „Origami radionice“ kojeg zajedno provode Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai i Dubrovačke knjižnice, a obuhvaća izložbu i seriju od 10 radionica koje se od 9. veljače održavaju četvrtkom u Odjelu za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad. Gostovanje Sanje Srbljinović  Čuček završit će u subotu, 1. travnja, predavanjem i prezentacijom origamija u 11 sati u Narodnoj knjižnic Grad.

19. travanj 2024 04:01