StoryEditorOCM
KulturaSALOČA OD ZRCALA

OD BOBA DYLANA DO MILANA MILIŠIĆA Predstavljeni novi brojevi časopisa "Dubrovnik"

1. travnja 2017. - 02:53

Večeras su u Saloči od zrcala predstavljeni treći i četvrti broj časopisa "Dubrovnik" za 2016. godinu u izdanju Matice hrvatske - ogranak Dubrovnik. Na promociji su sudjelovali Davor Mojaš, Slavica Stojan, Ivan Viđen, a za glazbeni dodatak večeri na pijanu se pobrinula Ivana Jelača.

Mojaš je kazao kako časopisi sveukupno imaju oko 700 stranica zanimljivog štiva. Uvodne stranice prošlogodišnjih brojeva posvećene su svetom Vlahu. Viđen je pak naglasio šarolikost tema u časopisu. Treći je broj obljetnički posvećen dubrovačkom Parcu, slikaru Ivu Dulčiću te dubrovačkom biskupu i književniku Matu Vodopiću.

Četvrti broj započinje tematom o engleskom dramskom piscu Williamu Shakespeareu koji je, kako u hrvatskoj književnosti, tako i u hrvatskoj prevodilačkoj književnosti ostavio velikog traga. Naime, Shakespeare se u Hrvatskoj prevodio već u 18. stoljeću. Drugu tematsku cjelinu čini dio posvećen 25. godišnjici pogibije književnika i prevoditelja Milana Milišića. Čak je objavljeno njegovih šest pjesama koje su javnosti do sada bile nepoznate. Nadalje, u časopisu broj četiri objavljene su i neke novoobjavljeni prijevodi pjesama Boba Dylana koji se rodio iste godine kad i Milišić.

Stojan je najavila kako će budući brojevi biti "tanki jer su i potpore za časopis postale jako tanke". Preciznije, broj stranica neće prelaziti 200, dok sadašnji časopis broji više od 300 strana.

19. travanj 2024 09:08