StoryEditorOCM
KulturaVRIJEDNO PRIZNANJE

VELIKI PRIJATELJ HRVATSKE Župan uručio odlikovanje predsjednice njemačkom filozofu Richardu Wisseru

Piše DV
24. ožujka 2017. - 19:39

Župan Nikola Dobroslavić, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, uručio je odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske profesoru emeritusu Richardu Wisseru s „Johannes Gutenberg“ Sveučilišta u Mainzu, Savezna Republika Njemačka.

Ugledni njemački filozof s Brankom Bošnjakom bio je voditelj međunarodnog Interuniverzitetskoga centra za poslijediplomske studije u Dubrovniku od 1979. do 1991. godine.

Devedesetogodišnji Wisser dokazani je prijatelj Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata prikupio je dva kamiona lijekova i humanitarne pomoći za Dubrovnik i Vukovar. Jako ga je potreslo kad su mu tijekom agresije iz Dubrovnika poslali slike izgorenog IUC-a u kojem je izgorjela i knjižnica za koju je Wisser osobno prikupio mnoštvo stručne literature od njemačkih izdavača.

Dobitnik priznanja tijekom svečanog uručenja istaknuo je kako je ponosan na nagradu, a prekršio je i dugogodišnje obećanje da neće piti alkohol. Nazdravio je šampanjcem, što je naišlo na osmijeh odobravanja nazočnih.

U Njemačkoj se proslavio baštineći misao Martina Heideggera i Karla Jaspersa, razmatrao je njihov filozofski međuodnos te je s njima i polemizirao. Wisser je u svijetu filozofije poznat i kao stručnjak koji je razmatrao pitanja duhovne povijesti i njezine temeljne dileme: filozofsku istinu i slobodu, politiku ozbiljenja čovječnosti, filozofiju moguće egzistencije i sl.

19. travanj 2024 17:27