StoryEditorOCM
KulturaKNEŽEVA PALAČA

Zbor Libertas gostuje u Zadru

Piše DV
24. veljače 2017. - 09:44

Članovi zbora Libertas gostovat će u Zadru 25. i 26. veljače i zapjevati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u novoobnovljenoj Kneževoj palači. Pjevat će i na nedjeljnoj svetoj misi u Crkvi sv. Šimuna Bogoprimaoca, koju će predvoditi mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Grad Zadar i Koncertni ured Zadar domaćini su i organizatori ovoga, dugo priželjkivanog, gostovanja.
U program koncerta, u subotu u 20 sati, uvršten je dio skladbi iz bogatog repertoara zbora, među kojima su djela klasične glazbe, tradicionalni duhovni napjevi te dio naslova iz područja suvremene glazbe.

Kneževa palača, zdanje nastalo u srednjem vijeku, do druge je polovice 20. stoljeća oplemenjivala kulturni život Zadra jer je pod njezinim krovom bila smještena Gradska knjižnica, Glazbena i baletna škola, koncertna dvorana, prostorije pjevačkog društva Zoranić i dr. Nakon velikih oštećenja koja je doživjela u granatiranju tijekom Domovinskog rata, bilo je neophodno temeljito obnoviti ovu vrijednu građevinu pa su radovi započeli 1999. godine.

Projekt cjelovite obnove i vraćanja u funkciju Kneževe palače, vrijedan 44 milijuna kuna, započeo je u listopadu 2014. Zadar je dobio reprezentativan izložbeni prostor i koncertnu dvoranu opremljenu najsuvremenijom tehnologijom. U palači su eksponati Narodnog muzeja, moderna multimedijalna dvorana i Muzej grada Zadra, osnovan 1832. U prostoru palače bit će mjesta i za brojne udruge. U obnovi su sudjelovali Grad Zadar, Ministarstvo kulture, Zadarska razvojna agencija, Turistička zajednica, Narodni muzej i Sveučilište u Zadru, a od velike su pomoći bila sredstva strukturnih fondova Europske zajednice.

Svečano otvorenje obnovljene Kneževe palače upriličeno je 10. veljače pa su pjevači dubrovačkog Libertasa tim ponosniji što će biti među prvima koji su tamo nastupili.

 

23. travanj 2024 11:14