StoryEditorOCM
KulturaNOVI USPJEH DUBROVAČKOG SLIKARA

Stjepko Mamić izlaže u salonu Grand Palais

17. veljače 2017. - 16:33

Dubrovački slikar kap Stjepko Mamić po šesti put izlaže u Parizu, a nakon izložbi na Eiffelovom tornju i prostoru Muzeja Louvre, ovaj put u poznatoj palači Grand Palais. Izložba Art Capital je otvorena 15. veljače 2017. godine a zajedno je organiziraju četiri najvažnija povijesna umjetnička salona: Salon des Artistes Francais (Salon francuskih slikara), Salon Comparaisons (Salon usporedbe), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau (Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon des Independants (Salon samostalnih umjetnika).

Ovogodišnji Art Capital traje do 19.veljače, a održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Francoisa Hollandea i u suradnji ministrice kulture i komunikacija Audrey Azoulay te predsjednice Udruge nacionalnih muzeja Francuske Sylvie Hubac. Mamić izlaže u Salonu du Dessin et de la peinture a l’eau dvije slike: Net-Paris Edition i St. Pierre. Slika s njegovim prepoznatljivim motivom ribarske mreže i prikaza podmorja ispod morske površine tijekom tradicionalnog noćnog ribanja “na fero”, privukla je pažnju brojnih posjetitelja Salona, od kojih je za svoj rad dobio niz komplimenata.

Izložbu je samo prvog dana posjetilo 12.000  posjetitelja a valja reći kako je Mamić jedan od malobrojnih pozvanih inozemnih umjetnika i jedini umjetnik iz Hrvatske. Recimo i to da su izložbi nazočili  članovi Veleposlanstva Hrvatske u Francuskoj: veleposlanik dr.Ivo Goldstein sa suprugom i savjetnica za kulturu, frankofoniju i iseljeništvo Vladi RH Lidija Vizek- Mrzljak te francuska veleposlanica u Hrvatskoj Corinne Meunier.

Art Capital je, inače, jedna kao najprestižnijih izložbi u Francuskoj, a uvrštenjem u službeni program Stjepku Mamiću  ukazana iznimna čast.

19. travanj 2024 03:35