StoryEditorOCM
KulturaMATICA HRVATSKA

Predstavljanje knjige "Sebasta - grad svetog Vlaha" u Stonu i Dubrovniku

Piše DV
27. siječnja 2017. - 14:49

Ogranak Matice hrvatske u Stonu priključio se obilježavanju Godine svetog Vlaha izdanjem nove knjige naziva "Sebasta - grad svetog Vlaha".
Knjiga će biti predstavljena 31. siječnja, u 18 sati, u dvorani Velikog Kaštia u Stonu te 4. veljače, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, u 18 sati u Dubrovniku. Knjigu će predstaviti dr.sc. Ivo Banac, akademik Stjepan Krasić, dr.sc. Vinicije B. Lupis i predsjednik Matice u Stonu Joso Stepić.

"Sebasta – grad svetoga Vlaha zbornik je više hrvatskih i armenskih autora koji su, svaki na svoj način, pokazali svoje viđenje i spoznaje o Sebasti, armenskom gradu koji više ne postoji u smislu kršćanske civilizacije, utemeljene na pozitivnim stečevinama antike.
Ovaj znanstveni projekt je pionirski, jer uistinu po prvi put ujedinjuje hrvatske i armenske autore iz dijaspore – koji potječu iz Zapadne Armenije i Hrvatske – kako bi iz više kuteva prikazali posebno važan grad. Taj je projekt nastao prije šest godina kao ideja urednika u razgovoru s nadbiskupom Katolikata Velike Kuće Cilicije – Njegovom Milosti Naregom Alemezianom, kao svojevrstan prvi korak u međusobnom upoznavanju dvaju naroda. Sebasta je iznimno bitna za kršćansku civilizaciju uopće, posebice u pogledu na kršćanski martirologij i kao središte armenske civilizacije i kulture tijekom cijelog niza stoljeća. Predgovor knjizi napisao je katolikos Armenske apostolske crkve Aram I. i nadbiskup Nareg Alemezian", navode iz stonske Matice Hrvatske.

Knjiga je tiskana uz potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine, Općine Ston, Župe svetog Vlaha- Ston, Župe svetog Antuna -Mali Ston i Dubrovačko neretvanske županije.

24. travanj 2024 16:37