StoryEditorOCM
KulturaGODINA U ZNAKU NAJVEĆEG HRVATSKOG KOMEDIOGRAFA

Noć muzeja u Domu Marina Držića

Piše PSD.
25. siječnja 2017. - 15:21

U 2017. godini Dom Marina Držića će nizom raznovrsnih programa obilježiti 450 godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića (1567.-2017.)  kojima želimo ukazati na činjenicu kako je to jedinstvena prilika kako bi se u potpunosti ispunila vizija i misija ove ustanove u kulturi Grada Dubrovnika te omogućilo svakom posjetitelju što bolji uvid u živopisnu biografiju hrvatskog književnika Marina Držića i predočio život renesansnog Dubrovnika.
 
18:30 - 21.00 Ansambl Plazarius – koncert renesansne glazbe
 
19:00-01:00 Otvorenje izložbe „U traganju za renesansom - staklo iz arheoloških istraživanja na dubrovačkom području
Izložba predstavlja predmete od stakla koji su pronađeni tijekom arheoloških iskapanja na različitim lokalitetima u povijesnoj jezgri Dubrovnika i dubrovačkog područja. Poseban naglasak stavljen je na predmete iz razdoblja renesanse (15. i 16. stoljeće) što je vrijeme tzv. "zlatnog doba Dubrovnika" i ekonomskog, trgovačkog, znanstvenog, umjetničkog i svakog drugog procvata. To je ujedno doba Marina Držića koje je Domu Marina Držića najzanimljivije. Koncepcijski, nakon što je Dom Marina Držića postavio temelje bavljenju Držićem kao temom (likovnom, književnom, znanstvenom – izložbama, promocijama, radionicama, predstavljanjima knjiga itd.), napravio je korak dalje u promišljanju Doma Marina Držića kao muzeja književnosti (dubrovačka književnost kao izvor nacionalne književnosti i hrvatskog standardnog jezika) i nastavio s bavljenjem kontekstom Držićeva vremena, njegovih suvremenika, kulture življenja i slično. Ova izložba predstavlja upravo jedan takav kulturološki doprinos poznavanju Držićeva vremena jer nas, kroz predmete od stakla, upoznaje s obrtničkim prilikama, trgovačkim vezama i kulturi svakodnevice – življenja u kući u Dubrovniku.
Građa koja će se predstaviti na ovoj izložbi predstavlja vrhunske predmete umjetničke, znanstvene i svakodnevne primjene i po prvi put će biti prikazana dubrovačkoj publici, nakon čega će biti predstavljena i u drugim gradovima. Cilj izložbe je uspostaviti konekstualnu sponu s Držićem kao stvarnom osobom, čovjekom koji je bio ovisan o prostoru u kojem se nalazio, koji je predmete prikazane na ovoj izložbi redovito koristio, čiji se ambijent življenja i vremensko razdoblje nastoji rekonstruirati ovim projektom.
Autor izložbe: Nikolina Topić
 
19:30-22:00 Kušajte delicije iz Držićevog doba - autentične delicije koje se spominju u djelima Marina Držića. Jedinstvena je to prilika sljubljivanja literarno-kulturnog naslijeđa i tradicionalne dubrovačke kuhinje.
 
Tijekom manifestacije Noć muzeja 2017. godine Dom Marina Držića bit će otvoren za posjetitelje  do jedan sat poslije noći te je svim posjetiteljima  ulaz besplatan.

U Noći muzeja 2017. na sve artikle iz muzejske suvenirnice Doma Marina Držića odobravamo popust od 30 %
Veselimo  se Vašem dolasku, poručuju iz ove ustanove.
 
 

25. travanj 2024 17:54