StoryEditorOCM
Kultura11. DUBROVAČKA NOĆ MUZEJA

Evo gdje sve u Dubrovniku možete provesti Noć muzeja

Piše PSD.
25. siječnja 2017. - 12:46

Dubrovački muzeji se po 11. puta uključuju u kulturnu manifestaicju Noć Muzeja koja se ove godine održava 27. siječnja.     Program počinje predstavljanjem ilustriranog edukativnog vodiča “Pavle i Đivo u Rupama” u 18 sati.
U okviru bogatog programa slijede vodstva kroz stalne postave Pomorskoga i Etnografskoga muzeja te dvije arheološke izložbe smještene u tvrđavi Revelin, a posjetitelje očekuju i zanimljiva predavanja, radionice za djecu, kao i zabavni sadržaji.

Zbog obnove Kneževa dvora, ovogodišnji se program Noći muzeja, kao i lanjski, odvija na tri lokacije – u tvrđavama sv. Ivan i Revelin te u žitnici “Rupe”.

U Pomorskome muzeju je, pod vodstvom preparatora za drvo Dubrovačkih muzeja Željka Ćatića, za djecu nižeg školskog uzrasta organizirana radionica izgradnje drvenog broda kroz koju će se djeca upoznati s tradicionalnim brodograditeljskim alatom, materijalima i načinom gradnje drvenog broda. Cilj ove radionice je da, uz stjecanje praktičnog znanja u radu s raznim materijalima, steknu i osnovna znanja o plovidbi i brodogradnji.

Na istom mjestu posjetitelje očekuje i zanimljivo predavanje dr. sc. Aide Cvjetković o Federiku Glaviću, najznačajnijoj osobi u suvremenoj povijesti Dubrovnika. Živeći u teškim uvjetima kao mladić napustio je rodni otok Šipan, da bi na jugu Čilea postao jedan od vodećih poduzetnika. Krajem 19. stoljeća vratio se u zavičaj i čitav svoj život posvetio razvoju pomorstva Dubrovačkog kraja. Zahvaljujući Federiku Glaviću i njegovim vizionarskim poslovnim potezima, u najvećoj su mjeri stvoreni temelji modernoga Dubrovnika.

U tvrđavi Revelin posjetitelje također očekuje zanimljivo predavanje dr. sc. Maria Novaka s Instituta za antropologiju iz Zagreba i dr. sc. Domagoja Perkića, kustosa dubrovačkoga Arheološkog muzeja, pod nazivom „Mjesto života ili smrti? Brončanodobni ukop djeteta iz pećine Gudnja kroz forenzičku znanost.“ Pećina Gudnja jedno je od najpoznatijih prapovijesnih arheoloških nalazišta na istočnoj jadranskoj obali i nezaobilazana točka u proučavanju bilo kojeg prapovijesnog razdoblja, od najranijih faza neolitika do srednjeg brončanog doba. U okviru arheoloških istraživanja 1963-1968, koje je vodila Spomenka Petrak, tadašnja kustosica Dubrovačkih muzeja, pronađen je jedan dječji grob. Kroz predavanje iznijet će se nove spoznaje o značaju tog groba kroz prizmu suvremenih metoda datiranja kao i forenzičku znanost.

U žitnici „Rupe“ organiziran je najbogatiji program, koji počinje predstavljanjem nove slikovnice Dubrovačkih muzeja u kojoj nas Pavle i Đivo, dubrovačkoj djeci već poznate i drage edukativne maskote Dubrovačkih muzeja, vode kroz svoju novu pustolovinu u Etnografskom muzeju. Pavlu, Điva i njihove pomagače glumit će učenici 5., 6. i 7. razreda OŠ Marina Getaldića.
Najmlađi posjetitelji će moći sudjelovati i u radionici izrade nakita od štuka, inspiriranog motivima s naprstaka. Radionicu će voditi restauratorica Anamarija Bezek, dugogodišnja vanjska suradnica Etnografskog muzeja, a održat će se u sklopu predavanja kustosice Barbare Margaretić, autorice izložbe „Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja“, trenutno postavljene u žitnici „Rupe“.

Literarno - glazbena inscenacija „Uspavanke“, uz reviju noćnih košulja s kraja 19. i početka 20. stoljeća, odigravat će se unutar prvog kata stalnog postava Etnografskog muzeja, a uz kustosicu Branku Hajdić, u programu će sudjelovati učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića Dubrovnik i članice Društva „Baština“ Dubrovnik.

Slijede dva zanimljiva predavanja kustosa Dubrovačkih muzeja: Ivice Kipre o žitnici „Rupe“ te Marine Filipović, autorice trenutno postavljene izložbe „Zrcalo koje pamti: dagerotipije iz Dubrovačkih zbirki“, o tom najstarijem fotografskom procesu u Dubrovniku.

Završno druženje također će se odvijati u žitnici „Rupe“, gdje će, uz nastup grupe Opičena poljoprivredna glazba, biti organizirani prigodni domjenak i izvlačenje dobitnika već tradicionalne nagradne igre u sklopu ove manifestacije.

U muzejskoj prodavaonici u Kneževu dvoru, kao i na prodajnim mjestima u ostalim prostorima Dubrovačkih muzeja, bit će osiguran prigodni popust na suvenire i publikacije Dubrovačkih muzeja.

Program Noći muzeja bit će realiziran zahvaljujući donaciji Društva prijatelja dubrovačke starine i uz financijsku potporu Turističke zajednice Grada Dubrovnika.


PROGRAM NOĆI MUZEJA – petak, 27. siječnja 2017., 18.00 – 01.00, Ulaz slobodan

Mjesto događanja: Tvrđava sv. Ivana
18:00 – 18:30 Vodstvo kroz stalni postav Pomorskog muzeja
19:00 – 21:00 Edukativna radionica za djecu „Mali brodograditelji – izgradnja drvenog broda“ (Željko Ćatić, Dubrovački muzeji)
20:00 – 20:30 Predavanje dr. sc. Aida Cvjetković „Federiko Glavić – dobročinitelj, vizionar i očuvatelj tradicije“
21:00 – 21:30 Vodstvo kroz stalni postav
18:00 – 01:00 Stalni postav Pomorskog muzeja

Mjesto događanja: žitnica Rupe
18:00 – 18:30 Predstavljanje slikovnice „Pavle i Đivo u Rupama“ (Aleksandra Piteša Orešković, Dubrovački muzeji)
18:30 – 19:00 Vodstvo kroz stalni postav Etnografskog muzeja
19:00 – 19:45 Radionica izrade nakita i predavanje za djecu o obuvanju i obući u dubrovačkom kraju (Anamarija Bezek i Barbara Margaretić; Dubrovački muzeji, Etnografski muzej)
20:00 – 20:45 Literarno - glazbena inscenacija „Uspavanke“ uz reviju noćnih košulja s kraja 19. i početka 20. stoljeća (Društvo Baština i Branka Hajdić; Dubrovački muzeji , Etnografski muzej)
21:00 – 21:30 Predavanje o žitnici Rupe (Ivica Kipre; Dubrovački muzeji, Etnografski muzej)
21:30 – 22:00 Predavanje „Dagerotipija u Dubrovniku“ (Marina Filipović, Dubrovački muzeji; Kulturno-povijesni muzej)
22:00 – 22:30 Vodstvo kroz stalni postav Etnografskog muzeja
23:00 – 01:00 Koncert Opičene poljoprivredne glazbe uz domjenak i izvlačenje dobitnika nagradne igre
18:00 – 01:00 Stalni postav Etnografskog muzeja
18:00 – 01:00 Izložba „Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku“
18:00 – 01:00 Izložba Dagerotipija „Zrcalo koje pamti“ u dubrovačkim zbirkama


Mjesto događanja: Tvrđava Revelin
18.00 – 18:30 Vodstvo kroz izložbe: Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici te Revelin: Arheološka istraživanja / Prostorni razvoj / Ljevaonica
18:30 – 19:15 Predavanje dr. sc. Mario Novak (Institut za antropologiju, Zagreb) i dr. sc. Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji, Arheološki muzej) „Mjesto života ili smrti? Brončanodobni ukop djeteta iz pećine Gudnja kroz forenzičku znanost.“
21:00 – 21:30 Vodstvo kroz izložbe: „Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku“ i okolici te „Revelin: Arheološka istraživanja / Prostorni razvoj / Ljevaonica“
22:00 – 22:45 Predavanje dr. sc. Mario Novak (Institut za antropologiju, Zagreb) i dr. sc. Domagoj Perkić (Dubrovački muzeji, Arheološki muzej) „Mjesto života ili smrti? Brončanodobni ukop djeteta iz pećine Gudnja kroz forenzičku znanost.“

 

19. travanj 2024 00:56