StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA DRUŠTVA BAŠTINA U ART RADIONICI LAZARETI

Vezilački rad Katarine Dujaković moguće pogledati do kraja mjeseca

Piše PSD.
16. siječnja 2017. - 16:33

Ususret Europskoj godini kulturne baštine 2018., u kojoj se teme zaštite, istraživanja i razvijanja tradicijskih vještina usko povezuju uz područje kulturne baštine i europske svakodnevice, žele staviti u središte interesa, Društvo „Baština" Dubrovnik odlučilo je već ove godine kroz projekt izložbe naglasiti važnost spomenute teme kao i potaknuti na promišljanje održivosti baštine u suvremenom kontekstu.

Izložbom naziva „Imagines traditionis: vezilački rad Katarine Dujaković" otvorenoj 5. siječnja u Lazaretima Društvo „Baština" predstavlja vrijedne radove svoje članice, pasionirane vezilje i umjetnice Katarine Dujaković, a trajanje izložbe produljeno je do 29. siječnja. Izlošci vezenih radnji autorice dio su kolekcije vezenina nastalih u periodu od 1980.-ih godina pa sve do danas. Zajedno sa svojom majkom Marijom Perišić, Katarina Dujaković izradila je brojne vezene predmete koji su se u funkciji suvenira posredstvom Vezilačke udruge u Cavtatu, Crvenoga križa i tadašnje tvrtke Minčeta plasirali na domaće i strano tržište.
Zbog izrazito naglašene estetske i tradicijske komponente ovi predmeti primjenjene narodne umjetnosti, često su odabirani kao prestižni ili protokolarni darovi te su našli svoje mjesto u kolekcijama brojnih stranih dužnosnika i uglednih gostiju grada Dubrovnika.

Ovom izložbom Društvo „Baština" želi još jednom istaknuti vrijednosti i ulogu nositeljica tradicijskog znanja u očuvanju, predstavljanju i suvremenom korištenju baštinskih elemenata uvijek živih i iznova intrigantnih.  Dv

24. travanj 2024 09:29