StoryEditorOCM
KulturaPovodom jubilarne 1700. godine od mučeništva

Pravoslavni Dubrovnika priredili "Večer sv. Vlaha", sveca koji povezuje

Piše d.v.
4. siječnja 2017. - 10:39

Pravoslavna Crkva grada Dubrovnika priredila je u galeriji Lazareti u Dubrovniku kulturno-umjetnički program „Večer sv. Vlaha“ i to je prvi put u povijesti, koliko je poznato, da je Srpska Pravoslavna Crkva iskazala na ovakav način poštovanje svecu zaštitniku Dubrovnika. Povod za ovu večer bilo je obilježavanje jubilarne 1700. godine od mučeništva sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, koja se u njegovom gradu obilježavala nizom događaja, kojima se i Pravoslavna Crkva grada Dubrovnika pridružila. Večer u čast sv. Vlahu, svecu iz vremena prije podjele Crkve na katolike i pravoslavne, sastojala se od prigodnog predavanja, glazbenih točaka, izložbe ikonopisa te obraćanja predstavnika obiju Crkava: dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića i zahumsko-hercegovačkog i primorskog episkopa vladike Grigorija Durića. Moderator večeri bio je dubrovački paroh o. Vladan Perišić.
Ekumenski susret
-Važno je u ovom događaju koji pokazuje da možemo biti jedinstveni, prepoznati tu značajku sv. Vlaha – da povezuje. Da ovaj događaj ne ostane samo kulturni čin nego postane i ekumenski susret. Svaki ekumenski susret traži one elemente koji nas međusobno povezuju kako bismo zajednički nadišli one elemente koji nas dijele- rekao je biskup Uzinić.  
Episkop Grigorije je u svom obraćanju ispričao priču koja je problematizirala pitanje upućeno i katolicima i pravoslavnima, a koje glasi: čiji je naš sv. Vlaho? „Eto samo jednog pitanja koje i večeras postavljam u ovoj svijetloj noći i vama i sebi, poštovane dame i gospodo. Zamislite samo da smo imali pravilan odgovor na ovo pitanje prije dvadeset i više godina. Bi li tada oni koji su upravljali projektile na Dubrovnik to činili da su znali da je sv. Vlaho i njihov? I bi li oni koji su minirali pravoslavnu crkvu sv. proroka Jeremije u selu Začula nadomak Trebinja tako lako pritisnuli dugme da su znali da je njihov i naš sv. Vlaho jednako slavljen upravo u toj crkvi? Zar je bilo potrebno da Jeremija još jednom gorko zaplače nad razorenik Jeruzalemom u našim dušama?“, upitao se episkop Grigorije.
 Pravoslavni svećenik Dražen Tupanjanin iz Trebinja održao je predavanje naslovljeno „Sv. Vlahu u čast" u kojem je podsjetio na neke činjenice iz povezanosti sv. Vlaha i Dubrovnika, na „kristoliku svećeničku i mučeničku osobu sv. Vlaha“ te istaknuo zajedničke vrijednosti koje svi kršćani dijele.
Pravoslavna crkva 'izlazi u grad'
 Akademski umjetnici i ikonografi Darijo Stanimirović i Stevan Kovačević, koji je inače i svećenik Pravoslavne Crkve u Dubrovniku, na 15-ak svojih radova napravljenih upravo za ovu izložbu ispričali su zanimljivu likovnu  priču o sv. Vlahu ali  o pravoslavnoj ikonografiji. Pored ikona sv. Vlaha, dubrovačkog Parca, na izložbi se mogu vidjeti originalne i za ovu priliku osmišljene kompozicije dolaska relikvija sv. Vlaha iz Konstantinopola u Dubrovnik, prikaz sv. Vlaha kao zaštitnika i liječnika životinja te scena mučeničkog stradanja.
 U glazbenom dijelu večeri nastupilo je Hor smjera za crkvenu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod dirigentskom palicom prof. Radeta Radovića koji je izveo skladbe pravoslavne duhovne glazbe, te gudački kvartet profesora Srednje muzičke škole iz Trebinja.
 „Večer sv. Vlaha“ uz svoju ekumensku dimenziju značajna je i zbog toga jer je ovo prvi put nakon Domovinskog rata da Pravoslavna Crkva "izlazi u grad" što će reći izvan svojih crkvenih zidina da bi se obratila susjedima i pokušala dati doprinos poštovanju kršćanskih vrijednosti koje dijeli s većinom svojih sugrađana.
d.b.


 

26. travanj 2024 16:16