StoryEditorOCM
KulturaSVETI VLAHO, SVETAC IZ VREMENA PRIJE CRKVENOG RASKOLA

Pogledajte zanimljivu izložbu ikona sv. Vlaha slikanih na način pravoslavnog Istoka

Piše DV
27. prosinca 2016. - 09:22

Povodom jubilarne 1700. godine od mučeništva sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, koja se obilježavala nizom događaja u godini koja je na izmaku, i Pravoslavna Crkva grada Dubrovnika zaželjela je dati svoj doprinos.
Sveti Vlaho je ranokršćanski mučenik iz 4. stoljeća, iz vremena prije velike podjele u kršćanstvu. 
Preko svojih svećenika prijavili su se na natječaj koji je raspisao Grad Dubrovnik s idejom upriličenja izložbe ikona sv. Vlaha slikanih na način pravoslavnog Istoka, a samu izložbu popratit će i kulturni program.
Grad je pozitivno odgovorio na tu inicijativu, prihvativši da u program svečanosti obljetnice sv. Vlaha uvrsti i pravoslavne Dubrovnika.
Program će se održati u petak, 30. prosinca u 19 sati u galeriji Lazareti, a sastojat će se od zanimljive izložbe o sv. Vlahu, predavanja pravoslavnog svećenika Dražena Tupanjina „Sv. Vlahu u čast“, a nastupit će i Hor smjera za crkvenu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i gudački kvartet profesora Srednje muzičke škole iz Trebinja.
Večer će svojim prisustvom i pozdravima uveličati i biskup dubrovački mons. Mate Uzinić i episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, što će cjelokupnom događanju dati važnu ekumensku notu.
Autori izložbe, akademski umjetnici i ikonografi Darijo Stanimirović i Stevan Kovačević, koji je inače i svećenik Pravoslavne Crkve u Dubrovniku, na 15-ak svojih radova ispričat će zanimljivu likovnu priču o sv. Vlahu, ali o pravoslavnoj ikonografiji. Pored ikona sv. Parca dubrovačkog moći će se vidjeti originalne i za ovu priliku osmišljene kompozicije dolaska relikvija sv. Vlaha iz Konstantinopola u Dubrovnik, prikaz sv. Vlaha kao zaštitnika i liječnika životinja te scena mučeničkog stradanja. Izložba će imati i edukativni karakter jer će među izloženim radovima stajati i niz likovnih studija koje će zainteresiranima kazivati o postupku i likovnim rješenjima koje baštini pravoslavna ikonografska tradicija.
Pravoslavni svećenik Dražen Tupanjanin iz Trebinja održat će kratko izlaganje „Sv. Vlahu u čast", koje će svojim sadržajem, kako je rečeno, „podvući važnost prepoznavanja sv. Vlaha kao mosta po ugledu na kojeg treba da se susretnemo kao braća i sestre i da zajednički svjedočimo radost kršćanske vjere u gradu Dubrovniku“, naglašavaju iz Srpske Pravoslavne Crkve u Dubrovniku. 

26. travanj 2024 04:21