StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA VELIKANA EUROPSKOG SLIKARSTVA U UMJETNIČKOJ GALERIJI DUBROVNIK

Autoportreti, Pape, Portreti i Raspeća - ciklusi života Francisa Bacona

Piše Ivana Smilović
22. prosinca 2016. - 21:23

Francis Bacon, jedan od najistaknutijih umjetnika modernog i suvremenog europskog slikarstva, prvi je put predstavljen hrvatskoj javnosti u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik na izložbi otvorenoj u četvrtak, 22. prosinca. Riječ je o jedinstvenom postavu iz zbirke Ravarino, naziva "Granice uma", a sastavljena je od više od stotinu crteža pastelom, olovkom i kolažima. Podijeljena je u četiri cjeline - Autoportreti, Pape, Portreti i Raspeća, što korespondira s najvažnijim ciklusima iz Baconova opusa.


Dubrovačku izložbu predstavile su talijanska povjesničarka umjetnosti i književnica Giulia Zadonandi, te ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik Vesna Delić Gozze, obje autorice teksta u katalogu i kustosice izložbe koju je otvorio povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.


Na otvaranju su posjetitelji, osim ove iznimne izložbe, imali priliku pogledati i izvedbu monodrame Pope Head - The Secret Life of Francis Bacon, koju je napisao i izvodi engleski glumac Garry Roost.


Francis Bacon rođen je u Dublinu 1909. te je istaknuo sve nedosljednosti svoga vremena kroz slike. Bacon je imao težak odnos s ocem, ratnim veteranom i trenerom trkaćih konja koji nije mogao podnijeti slabost i homoseksualnost svoga sina. Otuđen od obitelji zbog svoje različitosti, 1926. Bacon se preselio u London, počeo je čitati djela njemačkog filozofa Friedericha Nietzschea i postao dizajner interijera i namještaja. Smatra se jednim od najcjenjenijih slikara 20. stoljeća: usmjerio je istraživanje o ljudskom stanju kao metaforu života, iskrivljujući slike stvarnosti u potrazi za istinom koja se krije iza vanjskog izgleda. Umro je u Madridu 28. travnja 1992.


Francis Bacon je volio Italiju i njezinu tradiciju, a kada je otišao tamo, stvorio je mnoge radove koji su sada u Zbirci crteža Francisa Bacona donirani Cristianu Lovatelliju Ravarinu u Bologni. Zanimljivo je da djela predstavljena na dubrovačkoj izložbi dolaze upravo iz te zbirke, pa će i sam Ravarino prosjetiti izložbu u siječnju, što je nedavno potvrdila Vesna Delić Gozze. Kako je Ravarino sam tvrdio, on je bio umjetnikov tajni talijanski ljubavnik u isto vrijeme kad je s Baconom ljubovao John Edwards.


Izložba predstavlja život i djela Francisa Bacona, naglasivši važnost talijanske zbirke crteža i kolaža u kojem umjetnik izražava svoje ideje s intelektualnim poštenjem. Također, izložba nudi posjetiteljima putovanje kroz umjetnikove misli i druge točke gledišta kako bi bolje razumjeli talijansku zbirku crteža podijeljenu u sekcije povezane s glavnim temama koje je opisao Francis Bacon u Papi, Portretima, Autoportretima i Raspeću.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 26. veljače 2017. godine.

19. travanj 2024 02:03