StoryEditorOCM
KulturaIZLOŽBA U ATELIJERU PULITIKA

Orenburg - čipkarska svjetska baština

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
17. prosinca 2016. - 16:57

Izložba "Orenburg- čipkarska svjetska baština" otvorena je danasa  u atelijeru Pulitika i sve nazočne ugodno iznenadila izlošcima koji doista predstavljaju istinsku svjetsku kulturnu baštinu. Kako je tom prigodom rečeno, Orenburška marama od pahuljaste vune meke kao paperje postoji već dvije stotine godina i dokazuje koliko je taj umjetnički rad toliko povezan uz Orenburg koji se kao most nalazi na granici Europe i Azije.
Orenburška marama od pahuljaste vune objedinjuje u sebi više svojstava: to je topla, teška marama - šal, ali i lagana ljetna marama - paučina. Radi se od vune lokalne pasmine koza uz golemi osjećaj za harmoniju i ljepotu. Kod tkanja vuna se pretvarala u najtanju nit, tanku kao paučina, a sve tako izrađeno bilo je lagano i toplo. Tom je prigodom jedna od gošći iz orenburškog muzeja u Rusiji otkrila je jednu tajnu i odmah pokazala specifičnost po kojoj se prepoznaje prava orenburška čipka a to je da, ma koliko veliki šal bio, njega se mora moći provući kroz prsten.
Izložba je otvorena  suradnji Umjetničke galerije Dubrovnimk i Društva hrvatsko- ruskog prijateljstva čije su članice izvele nekoliko djela klasične glazbe i pri kraju programa sve posjetitelje počastile slasticama koje su same pripremile.  
Posjetitelji su doznali kako se priprema i uzvratna izložba dubrovačkih kolorista u dalekom Orenburgu.

26. travanj 2024 12:21