Vijesti Kultura

PROMOCIJA U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD

LIBRO OD SVETOGA VLAHA Raskoš dubrovačkog govora posvećena Parcu

PROMOCIJA U ČITAONICI NARODNE KNJIŽNICE GRAD

Večeras je u Čitaonici Narodne knjižnice Grad predstavljena knjiga „Libro od svetoga Vlaha” autora Ivane Lovrić Jović i Željka Jozića. Uz autore o knjizi, koja je u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, govorila je i urednica Kristina Štrkalj Despot. Valja spomenuti kako je ovo predstavljanje posljednji događaj u sklopu obilježavanja Godine svetoga Vlaha.

U Godini svetoga Vlaha, godini u kojoj dubrovački umjetnici, novinari, književnici, znanstvenici i razni stručnjaci odaju počast svojemu parcu tako što mu priređuju dio svojega umjeteonstva, dubrovačka podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje svoj dar prinosi „Librom od svetoga Vlaha“. U ovoj jezičnoj studiji s rječnikom nalaze se riječi vezane za svetca iz područja religioznoga nazivlja, dubrovačke kuhinje, društvenih odnosa, osjećaja i događaja, imena mjeseci u godini i dana u tjednu. Neke će riječi iz ovoga izdanja govornicima dubrovačkoga govora biti nepoznate jer izbor štiva za ovaj korpus obaseže nekoliko stoljeća i nekoliko značenjskih područja. To znači da će se naići na mnoge zastarjelice i na mnoge nazive koji nisu dijelom općeuporabnoga vokabulara Dubrovčana. Osim što će čitatelji upoznati nove lekseme, autori im od srca žele da pokoju riječ premjeste iz škrabice zastarjelice u onu oživljenice.

Tiskanje knjige financijski je podržao Grad Dubrovnik, a autorima su u poslu pomogli i neki nadahnuti Dubrovčani – iskustvom autohtona govornika, znanjem i predanošću.

O samoj Godini svetoga Vlaha na koncu večeri govorila je Adriana Kremenjaš-Daničić.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

Traži se ravnatelj/ica Dubrovačkih muzeja

Traži se ravnatelj/ica Dubrovačkih muzeja
U jučerašnjem elektroničkom izdanju Narodnih novinama, objavljen je javni natječaj za izbor ravnateljice ili rav...
Traži se ravnatelj/ica Dubrovačkih muzeja

Najnovije

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg

OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg
Na Korčuli su pale prve pahulje snijega. Iako se mještani nadaju snijegu u svojim naseljima, za sad je nekoliko ...
OTOK U BIJELOM Na Korčuli pao snijeg