StoryEditorOCM
KulturaU IZDANJU INSTITUTA ZA HRVATSKI JEZIK I JEZIKOSLOVLJE

VEČERAS U NARODNOJ KNJIŽNICI GRAD Predstavljanje Libra svetoga Vlaha

Piše PSD.
14. prosinca 2016. - 10:31

Predstavljanje knjige „Libro od svetoga Vlaha” autora Ivane Lovrić Jović i Željka Jozića održat će se u srijedu, 14. prosinca, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz autore o knjizi, koja je u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, će govoriti i urednica Kristina Štrkalj Despot.

U Godini svetoga Vlaha, godini u kojoj dubrovački umjetnici, novinari, književnici, znanstvenici i razni stručnjaci odaju počast svojemu parcu tako što mu priređuju dio svojega umjeteonstva, dubrovačka podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje svoj dar prinosi „Librom od svetoga Vlaha“. U ovoj jezičnoj studiji s rječnikom nalaze se riječi vezane za svetca iz područja religioznoga nazivlja, dubrovačke kuhinje, društvenih odnosa, osjećaja i događaja, imena mjeseci u godini i dana u tjednu. Neke će riječi iz ovoga izdanja govornicima dubrovačkoga govora biti nepoznate jer izbor štiva za ovaj korpus obaseže nekoliko stoljeća i nekoliko značenjskih područja. To znači da će se naići na mnoge zastarjelice i na mnoge nazive koji nisu dijelom općeuporabnoga vokabulara Dubrovčana. Osim što će čitatelji upoznati nove lekseme, autori im od srca žele da pokoju riječ premjeste iz škrabice zastarjelice u onu oživljenice.

Tiskanje knjige financijski je podržao Grad Dubrovnik, a autorima su u poslu pomogli i neki nadahnuti Dubrovčani – iskustvom autohtona govornika, znanjem i predanošću.

19. travanj 2024 10:38