StoryEditorOCM
KulturaKoncert u Dominikanaca

'Istina o gradu slobode'-sjećanje na najteže dane dubrovačke povijesti

Piše d.v.
8. prosinca 2016. - 10:08

‘Istina o gradu slobode’, naziv je konceta izvedenog večeras u Dominikanskoj crkvi povodom blagdana svetog Nikole i Dana dubrovačkih branitelja. Oratorij za koji je tekst napisao zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić, a stihove akademik Luko Paljetak, izveo je Dubrovački simfonijski orkestar uz Mješoviti zbor Libertas. Koncertom je ravnao dirigent Ivo Lipanović koji je 1994. godine ravnao praizvedbom u crkvi Male braće. Kao solistica nastupila je proslavljena dubrovačka mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, a u ulozi naratora bio je Sebastijan Vukosavić.
Koncert je na kraju imao i "poklon iznenađenja" - nastupila je klapa Kaše koja je, pod ravnanjem maestra Đela Jusića, izvela skladbu Kad zazvone dubrovačka zvona, a s njima je, na Đelov znak, refrene pjevala i publika.
Dubrovnik je 6. prosinca 1991. proživljavao strahote, a u spomen na taj dan, bol i patnju Dubrovčana, nastalo je ovo djelo Đela Jusića koji je uz brojna priznanja i uspjehe, odnedavno i član akademije BiH.
Svaki od jedanaest stavaka oratorija „Istina o gradu slobode“ na svoj način vraća sjećanje na taj dan koji je i za Dubrovački simfonijski orkestar ostao u pamćenju. Naime, pogođen je krov ljetnikovca Pucić-Crijević koji je tada bio dom orkestra, čime su se oštetili i instrumenti te je napravljena velika šteta.
„Istina o gradu slobode“ podsjetila nas je na najteže dane dubrovačke povijesti i na taj je način odana počast onima koji su se borili za Grad.

16. travanj 2024 09:48