StoryEditorOCM
KulturaPROMOCIJA MONOGRAFIJE O SRPSKO-CRNOGORSKOJ AGRESIJI 6. XII. 1991.

GOSPAR IVO GRBIĆ Sve sam izgubio, a opet sam sretan!

6. prosinca 2016. - 23:05

U ulici od Puča upriličena je večeras promocija monografije akademskog slikara Iva Grbića pod nazivom "Srpsko-crnogorska agresija na Dubrovnik 6. XII. 1991." Kao što naslov otkriva, povod i tematika predstavljenog djela jest 25. godišnjica stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu. Grbić je se na početku obratio okupljenima rekavši kako je imao želju zapisati sjećanja jer:

- Što nije napisano na papir kao da se nije ni dogodilo, a neki bi voljeli da ono što se dogodilo čim prije zaboravimo i da nikada nije zapisano. Dubrovnik se spominje samo zbog kućica, ali se kao stradalnik Dubrovnik u zadnje vrijeme uopće ne spominje, kazao je Grbić te posebno zahvalio Društvu prijatelja dubrovačkih starina na obilnoj pomoći kao i svim ostalima koji su mu pomogli u realizaciji djela. Pozvao je predstavnike organizacija koji su mu pomogle da dođu u njegovu kuću i izaberu grafiku koju žele jer im se tako želi odužiti.

Uz autora, na promociji su sudjelovali i katedralni župnik don Stanko Lasić, v.d. ravnateljice javne ustanove Muzej Domovinskog rata Dubrovnik, Varina Jurica Turk te Hrvoje Kačić. Lasić je kazao kako novo Grbićevo djelo nastavlja svjedočenje istine te ono promiče i brani istinu o Dubrovniku. Pri tome je napomenuo autorov životni optimizam sažet u rečenici "Sve sam izgubio, a opet sam sretan" koji bi svima trebao biti uzor. Jurica Turk je istaknula kako je sramotno što Grbić, kao jedan od simbola stradavanja Dubrovnika, još uvijek nema atelje te je izrazila nada kako će sjećanja o Domovinskom ratu biti čuvana na jedan pristojan način aludirajući na obnovu tvrđave Imperial i osnivanje Muzeja Domovinskog rata u Dubrovniku. Kačić, kao Grbićev prijatelj još iz gimnazijskih dana pohvalio je autora i s auditorijem podijelio neka svoja sjećanja iz tih dana naglasivši da nije mogao ni slutiti što se 6. prosinca 1991. dogodilo Dubrovniku. 

Promociju je uveličala učenica Umjetničke škole Luke Sorkočevića Erika Hezonja obučena u odijelo anđela, a svi koji su došli dobili su i besplatan primjerak monografije kao i dumanske prikle. 

25. travanj 2024 07:55