StoryEditorOCM

Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju

Piše DV
2. prosinca 2016. - 14:09

Izložba Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju iz fundusa Etnografskog muzeja, bit će otvorena u žitnici „Rupe“ u ponedjeljak, 5. prosinca, u 12 sati.
Izložbom će biti predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća, gdje se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu, dok su za blagdanske i svečane prilike nošene pamučne bječve i plitke crvene ili zelene crevlje, izrađene od meke kože, najavljuju iz Dubrovačkih muzeja. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja, no kako bi se što bolje naglasile njihove sličnosti i razlike s obzirom na ukrasne motive i tehnike izradbe, bit će izloženi i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu. Među nazuvcima se posebno ističu oni iz sela Ošlje u Dubrovačkom primorju, koje odlikuju raznovrsni ornamenti ispleteni u više boja.
Autorica izložbe je voditeljica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, dok je autorica postava izložbe kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivona Michl. Izložbu prati katalog, a ostat će otvorena do 26. prosinca.
 

18. travanj 2024 04:56