StoryEditorOCM
KulturaNOVOST IZ EDICIJE 'CVIJETA'

Slikovnica o Vici Skočibuhi

Piše DV
30. studenog 2016. - 11:06

Slikovnica 'Vice Stjepović Skočibuha' autorice Anice Kisić i ilustratora Vjerana Duvnjaka u izdanju ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku predstavljen je u utorak 29. studenog u Narodnoj knjižnici Grad.

-Riječ je o šesnaestoj slikovnici iz Matičine edicije 'Cvijeta', u čast znamenitim osobama iz dubrovačke povijesti, koja je osmišljena baš kako bi se slikovnica prepoznala kao medij za djecu i mlade, koji će kasnije postati odrasli baštinici dubrovačkog vrlo bogatog naslijeđa - kazala je uvodno tajnica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku Jelena Obradović Mojaš.

-Riječ je o vjerojatno posljednjem djelu i prinosu Anice Kisić, koji je dala svim svojim znanjem i životom, ne samo za ogranak Matice hrvatske, već i cijelom Dubrovniku. Posljednjih nekoliko godina u ogranku se osjeća izostanak osobe koja je sve posvetila ovom gradu - izjavio je Antun Česko o autorici slikovnice Anici Kisić, koja nije mogla nazočiti promociji.

-Skočibuha po značaju stoji uz bok Mihu Pracatu i Benku Kotruljeviću, jer je značajno unaprijedio dubrovačku pomorsku trgovinu. Ova knjižica bi se trebala naći u svakoj dubrovačkoj kućici, kao svjedočanstvo nekadašnje dubrovačke kulture te poticaj za oplemenjivanje mlađih naraštaja da ne ogreznu u sve agresivnijoj pohlepi za materijalnim. Tome im Skočibuha može biti uzor - rekao je o Vici Stjepoviću Skočibuhi Ante Šoljić.

-Za rad na slikovnici moje dvoje djece nisu samo bili putokaz, već i glavni i odgovorni. Moja namjera je bila da, kad se nešto radi za djecu, da to i bude za djecu, što jednostavnije. Nisam htio 'pokazivati mišiće' s novim tehnikama, već sam koristio obrasce koji se dokazano djeci sviđaju. Autorica je lijepo napisala priču, tako da nije bio problem pratiti tijek. Nisam išao za tim da Skočibuha bude superjunak, već da djeci bude blizak. Nadam se da će ih moje ilustracije privući knjizi - istaknuo je ilustrator slikovnice Vjeran Duvnjak.

Promociju su nastupom obogatili članovi Matičine radionice 'Kolende i božićne pjesme', koji će svoj završni koncert održati 18. prosinca u Kazalištu Marina Držića.

20. travanj 2024 09:10