StoryEditorOCM
KulturaU ORGANIZACIJI DUBROVAČKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA

Jesenji glazbeni moskar započeo uz gypsy jazz

Piše PSD.
1. listopada 2016. - 11:39

Jesenji glazbeni moskar, festival koji se održava u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra drugu godinu za redom, započeo je sinoć koncertom u Kneževom dvoru. Dubrovački simfonijski orkestar i band Gadjo Manouche otvorili su festival gypsy jazz koncertom kojim je ravnao maestro Alan Bjelinski.

Gadjo Manouche band je koji posljednjih nekoliko godina zabavlja brojne prolaznike dubrovačkih ulica svojim zanimljivim glazbenim izričajem nadahnutim ponajviše velikim Djangom Reinhardtom, začetnikom Gypsy jazz stila i Stephanom Grapellijem. Redovno nastupaju i u raznim klubovima, koncertnim dvoranama diljem Hrvatske i šire i na raznim festivalima. Na koncertu otvaranja Jesenjeg glazbenog moskara pridružile su im se dvije vokalistice s kojima često nastupaju: Katja Friganović Glavan i Dubrovkinja Maja Grgić.
Aranžmane poznatih djela poput „I can't give you anything but love“, „Blue drag“, „Sweet Georgia Brown“, „La Foule“, „The Continental“, „Vendredi 13“ i druga, za orkestar je priredio trubač Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Damir Butigan, koji je zapravo i zaslužan za jedinstveni doživljaj kojeg ovaj koncert donosi.

Čitavim koncertom je ravnao dirigent Bjelinski s kojim je Dubrovački simfonijski orkestar dosad mnogo puta iznimno uspješno surađivao unazad preko dvadeset godina. Ovaj program, u kakvom je dubrovačka publika rjeđe imala priliku vidjeti DSO, ono po čemu mediji i šira javnost poznaju maestra Bjelinskog. Naime, upravo je on taj koji spaja različite forme te je jedan od rijetkih dirigenata čiji opus uključuje raznovrsne stilove, pa je tako surađivao s najistaknutijim imenima hrvatske operne scene, ali i dirigirao brojnim festivalima i događanjima te surađivao s mnogim imenima domaće i strane klasične scene.

24. travanj 2024 13:12