Vijesti Kultura

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA


POTVRĐENO Antonia Rusković Radonić nova ravnateljica

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA

Akademska slikarica Antonia Rusković Radonić na sjednici Općinskog vijeća Konavala izabrana je za ravnateljicu Muzeja i galerija Konavala na mandat od četiri godine. Rusković Radonić proteklih je mjeseci bila u svojstvu v.d. rvanateljice, a potvrđena je na prijedlog Muzejskog vijeća, uz samo jedan suzdržan glas općinskih vijećnika.
Kao prioritet u budućem radu umjetnica zaslužna za očuvanje konavoskog veza i svilarstva još početkom godine istaknula je i popularizaciju manje poznatih konavoskih kulturnih vrednota:
- Pa nisu samo Cavtat i Čilipi kultura u Konavlima! Meni je, recimo, napet dio od Vitaljine do Stravče. Plan je približiti posjetiteljima i druge atraktivne lokalitete. Imamo Franjevački samostan u Pridvorju, prekrasni Sokol Grad, pa kompleks mlinica i stupa u Ljutoj. A gdje su svi ti rimski ostaci, mitreji, ilirske gomile, ostaci sakralne i ruralne arhitekture, pa Pločice i Dubravka kao tranzitni centri, sve to treba aktivirati – izjavila je Antonia koja je prije četiri godine započela kampanju prikupljanja ulomaka konavoskog veza s poprsnica i rukava. Ono što je na početku izgledalo kao nemoguća misija, rezultiralo je jedinstvenom zbirkom svjetske nematerijalne baštine od 350 uzoraka veza, u čijem je “izbavljenju” uz Antoniju sudjelovalo još dvadesetak konavoskih vezilja. Muzeji od Beograda do Dalmacije ustupili su im fotodokumentaciju, a pratile su se i mustre Konavljanima dobro znane učiteljice veza Jelke Miš.
Muzeji i galerija Konavala najveća su kulturna institucija općine unutar koje djeluju zavičajna kuća Čilipi, Kuća Bukovac i Mauzolej Račić.

Naslovnica Kultura

Najčitanije

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?
Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića sinoć je  premijerno  izvedena predstava "Skup" u režiji Ivice Kunčević...
'DRŽIĆEV SKUP' Tko je sve bio na premijeri?

Najnovije

Nužno mijenjati raspored kruzera

Nužno mijenjati raspored kruzera
Disperzija termina dolazaka brodova na kružnim putovanjima u narednim sezonama uz naglasak na 2018. godinu i akt...
Nužno mijenjati raspored kruzera

Sudar kombija i motocikla

Sudar kombija i motocikla
Vozač motocikla (25) zadobio je samo lakše tjelesne ozljede te je nakon pružene liječničke pomoći u Općoj bolnic...
Sudar kombija i motocikla