StoryEditorOCM
HrvatskaDOBRA VIJEST

Europski parlament izglasao: Hrvatska ima europski novac za graditi ceste, željeznice, morske i zračne luke

Piše Jozo VRDOLJAK
24. travnja 2024. - 15:21

Europski parlament je na današnjoj sjednici održanoj Strasbourgu konačno usvojio Uredba o transeuropskoj prometnoj mreži. "Nakon 10 godina rada u Europskom parlamentu, najprije mojih liberalnih prethodnika pa onda mene, danas smo priveli kraju jednu ogromnu priču za Hrvatsku. Čak 90 posto zastupnika danas je reklo svoje Da Hrvatskoj na četiri europska koridora. Od danas na raspolaganju imamo pristup dodatnom EU fondu i dodatnih 26 milijardi eura za hrvatske ceste, željeznice, morske i zračne luke. To je Europska unija, to su benefiti koje nam nudi i to su konkretni doprinosi zastupnika u Europskom parlamentu za svoj kraj, svoju regiju i svoju zemlju članicu", istaknuo je Valter Flego zastupnik u Europskom parlamentu prilikom uspješne finalizacije velike prometne priče.

Flego naglašava da sada u Hrvatskoj trebamo napraviti posao i povući što je više europskog novca. "Dokazali smo da ni jedan posao nije prevelik, kad su strateški ciljevi Hrvatske u pitanju. Od srca zahvaljujem svim kolegicama i kolegama zastupnicima u Europskom parlamentu, koji su mi pružili podršku i potpise za moje prometne amandmane kad je to trebalo. Okupili smo se i ujedinili kad je to bilo najpotrebnije, stavili na stranu svoje političke i svjetonazorske razlike i osigurali Hrvatskoj povijesnu šansu za razvoj", istaknuo je Flego.

image

Valter Flego

Goran Sebelic/Cropix

Iz ureda zastupnika Valtera Flege podsjećaju kako su priču prometnih koridora započeli 2015. godine liberalni zastupnicima Jakovčićem i Radošem, a potom je nastavio Flego svojim ulaskom u Europski parlament 2019. te početnim razgovorima s ondašnjom Europskom povjerenicom za promet Violetom Bulc i nužnosti uključivanja Rijeke na EU prometne koridore. "U suradnji sa strukom, HGK-om, Organizacijom za morske luke, Europskom organizacijom za željeznicu, nadležnim ministarstvom i mnogobrojnim ostalim sudionicima ove priče, uz podršku svih RH zastupnika za njegove prometne amandmane kojima je pokrio cijelu Hrvatsku, preko usvajanja tih prijedloga na Odboru za promet, do današnje finalne potvrde Europskog parlamenta, svjedoci smo kako je Flego priču uspješno priveo kraju.

"Tko god danas sutra sastavi novu Vladu RH, očekujem da izrada prometnih projekata i povlačenje europskog novca za njihovu realizaciju bude apsolutni prioritet. To jednostavno mora bit strateški cilj Hrvatske. Što je važnije od novih modernih cesta, brzih željeznica nasuprot našim katastrofalnim, tunelu Učka, modernizaciji zračnih i morskih luka, novih vezova za brodove, novih marina, biciklističkih staza, regionalnih zračnih luka, naglasio je Flego te istaknuo kako je i sada vidljivo koliko je važno imati svog predstavnika u Europskom parlamentu. "To nije neka tamo daleka europska politika, to je jedna od najvažnijih politika za svaku zemlju članicu, posebice za Hrvatsku, koja je u mnogočemu na tom prometnom polju na samom začelju. Zaista se nadam da će buduća Vlada RH ubaciti u šestu brzinu i ne dozvoliti da nam europski novci umaknu. U narednim godinama možemo napraviti čuda", istaknuo je Valter Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 03:02