StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEKUMENSKA MOLITVA U KATEDRALI

“Gospode, prekrati razdore među Crkvama, ugasi neprijateljstva među narodima!”

Piše D.B.
21. siječnja 2018. - 02:55

Na ekumenskoj molitvi koja je održana u subotu, 20. siječnja u sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike uz katoličke i pravoslavne vjernike sudjelovali su  i brojni katolički svećenici, redovnici, redovnice kao i svećenici Srpske pravoslavne Crkve. Ekumensku molitvu predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić a propovijedao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije Durić.
 
U propovijedi je episkop Grigorije kazao kako govor o Bogu, čija bit je za ljude  nedokučiva i nepojmljiva, prije svega treba proizlaziti iz tišine i šutnje da “sve nas koji promišljamo i govorimo o njemu odvodi u tišinu bogopoznanja”. “Ako naša riječ o Bogu ne izvire iz tišine i šutnje, a tišina i šutnja iz spoznaje o našoj nemoći da obuhvatimo tajnu Božjeg postojanja, onda nas to s razlogom upućuje na zaključak da mi nismo svjesni o kome govorimo”, istaknuo je uvodno episkop. Ovakav način poimanja i pristupanja primaran je i nezaobilazan i kad je riječ o Duhu Svetome,  o kojem je vladika u propovijedi više govorio. 
 
Čudo Božje prisutnosti u našim životima
 
Episkop Grigorije pozvao je okupljene vjernike da se prisjete trenutaka kada su bili u istinskoj ljudskoj nevolji, u bezizlaznoj situaciji, kada su bili potpuno nemoćni da riješe neki za njih krucijalan životni problem, te kazao: “Ako vam je tada bilo toliko teško da niste imali snage da razgovarate s ljudima a kamoli da se pomolite Bogu, ako ste u tim trenucima  jedva imali snage disati, ako ste usred sopstvene nevolje i muke bili bespomoćni i napušteni od drugih ljudi a ipak ste osjećali da je pored vas netko tko vas ne da, tko vas voli, jeste li se ikada – nakon što biste konačno ugledali svjetlost na kraju tunela i pošto bi vam se ponovo vratila životna snaga i sposobnost govora – zapitali tko je to bio s vama kada ste bili sasvim iznemogli i posustali, tko vas nije napuštao kad ste bili sasvim izgubljeni i zaboravljeni, tko se to zauzeo za vas vrativši vas, u konačnici, u život?” Zaključio je da, budući da govori kršćanima, oni će osjetiti i shvatiti da je to bio Bog, “koji se uvijek i svagda zauzima za sve nas”.
 
Nastavljajući govoriti o jedinstvenom čudu Božje prisutnosti episkop Grigorije je s okupljenima katolicima i pravoslavnima podijelio neka osobna iskustva Božje prisutnosti iz godina svoga djetinjstva kao i iz nekih drugih trenutaka života, za koja je kazao da nije u stanju pouzdano odgovoriti na pitanje o kakvoj se pojavi tu radi, ali mu je neki unutarnji osjećaj govorio da svi ti doživljaji dolaze od Boga.  Sva ta iskustva bila su jedan od ključnih razloga zbog kojih je vjernicima često govorio da je, u trenutku molitve, Krist Duhom Svetim nazočan među njima, a  bilo je važno da i sami vjernici vjeruju u to, da to istinski osjete.
 
Biskup Uzinić je na početku molitvenog slavlja pozdravio sve okupljene i zahvalio im što su došli kako bi zajedno mogli moliti za jedinstvo kršćana. Uvodeći okupljene u molitvu prisjetio se misli pape u miru Benedikta XVI., koji je kazao: „Zadaća je svakog odgovornog kršćanina, a na poseban način teologa i poglavara Crkava da otvore prostor onome što je teološki moguće. Da bez jeftine površnosti posvuda uočavaju i žive ono oprečno, u svjetlu hitne zadaće jedinstva bez jednoličnosti. Da ne pitaju uvijek samo o održivosti ujedinjenja po priznavanju drugoga, nego još više o održivosti daljnje razjedinjenosti. Opravdanje nije potrebno jedinstvu nego razjedinjenosti“. Biskup je napomenuo kako je ovo molitveno druženje otvaranje tog prostora koji papa u miru zagovara, ali i kako se ne trebamo pitati hoćemo li, ili možemo li, održati ove molitvene susrete nego možemo li i smijemo li  održavati ovu našu razdijeljenost. To je pitanje koje trebamo postaviti. Jer razjedinjenost je ono što sablažnjava. I ono što, evo mi i ovim molitvenim susretom želimo mijenjati. Naravno stavljajući sve u ruke Gospodnje, jer nismo mi ti koji možemo činiti jedinstvo nego on. A njegova desnica, kaže ovogodišnje geslo, snagom se prodiči. Neka se i večeras prodiči u ovom našem molitvenom zajedništvu“, poručio je biskup Uzinić.
 
Među svećenicima koji su sudjelovali na molitvi za jedinstvo kršćana bili su i protojerej stavrofor Boris Banduka, arhijerejski namjesnik trebinjsko-dubrovački, kao i dubrovački protojereji stavrofori o. Vladan Perišić i o. Stevan Kovačević, te generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić, delegat Dubrovačke biskupije za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan i katedralni župnik don Stanko Lasić. Ovo je sedmi put da se ekumenska molitva uz sudjelovanje pravoslavnih i katolika moli  u Dubrovniku, a važno je i napomenuti da je riječ o molitvi a ne misi. 

 
Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana kojom se potiče i njeguje ekumenizam među kršćanima održava se svake godine od 18. do 25. siječnja. Geslo ovogodišnje molitvene osmine je “Desnica tvoja, Gospodine, snagom se prodiči (Izl 15,1-21).” Molitve za osminu pripremili su kršćani s Kariba.
d.b.

20. travanj 2024 07:43