StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDALMATIA'S STATE OF MIND

KAKO JE AMERIKANKA PODLEGLA STANJU FJAKE Kristin Vuković BBC-u opisala način života i stanje uma u Dalmaciji

Piše DV
19. siječnja 2018. - 18:43

Što je fjaka - čista lijenost, ili uzvišeno stanje uma i tijela, bez osjećaja za vrijeme, kad čovjek lebdi u vremenu i prostoru? Isto to dugo se pitala Amerikanka hrvatskog podrijetla Kristin Vuković, kad je davne 2004. boravila u Dubrovniku. Čekala je jednog vrućeg srpnja preko sat vremena na čovjeka koji joj je trebao donijeti ključeve apartmana kojeg je unajmila. "Gdje je Pero?" A, biće ga uhitila fjaka - odgovorio joj je konobar kafića gdje ga je čekala. Upitnik iznad njezine glave polako se kroz vrijeme koje je provela u Gradu počeo nestajati, a mlada je Amerikanka počela shvaćati način života i značenje riječi 'fjaka'. Sve to iznijela je BBC Travelu, opisujući detaljno 'stanje uma' koje je eto i nju lako zaposjelo pod vrelim dubrovačkim suncem.

Putovala je djevojka i dalje po Dalmacijii iskusila gotovo identično stanje, previše puta čula tu isti riječ kao objašnjenje za sve i svašta, i kao prava užurbana stanovnica New Yorka, nije mogla vjerovati što je snašlo.

"Svi su mi lokalci kasnije objasnili, fjaka je uzvišeno stanje u kojemu čovjek ne želi ništa, nešto što se ne može naučiti, u Dalmaciji, to je Božji dar. I čovjek to mora iskusiti da bi sre otvorio za razumijevanje značenja. Prvi put kad sam se 'predala' fjaki je dok sam učila hrvatski jezik u Dubrovniku u kolovozu 2004. Bilo je to puno prije Igre prijestolja, u nekim mirnijim vremenima, prije luđačkog turizma. Sjedila sam u Festivala na Stradunu, pila sam bijelu kavu i nenormalno se znojila, promatrala ljude i zapisivala u dnevnik satima. I upravo to intenzivno sunce i vrućina uveli su me u stanje slično fjaki: osjećala sam kako me mlati sunce i visoke temperature dok na koncu nisam mogla ni držati olovku u ruci, a misli su mi letjele poput čiopa, zujale šarajući nebo. Uhitila me fjaka!", napisala je Vuković.

U svom je tekstu opisala brojne druge činjenice, postavila fotografije, uglavnom Dubrovnika, opisujući i što hrvatski intelektualci govore o tom stanju, kako fjaku tumače i događa li se samo ljeti. Toliko se oduševila svime što je doživjela, da je dovela i svog dečka 2007. u Dubrovnik, smatrajući da će on lako prihvatiti pojam rastegnutog vremena, a 2009. u Gradu su se i vjenčali. 

26. travanj 2024 05:32