StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEZAPOSLENIH SVE MANJE, ALI...

Gdje je nestalo 45 tisuća nezaposlenih?

14. siječnja 2018. - 12:14

Statistike ukazuju kako je svakog mjeseca sve manje nezaposlenih. Samo od siječnja do konca studenoga 2017. godine broj nezaposlenih se smanjio s 236.619 na 188.056. Prema poslovnom lortalu lider.hr punih 48.562 nezaposlenih manje govori da je u kratkom roku nezaposlenost srezana s 18 na 12 posto, a kao djelimični razlog tog smanjenja nezaposlenosti navode i rast zaposlenosti jer je samo u studenome otvoreno 3562 novih radnih mjesta.

No, razliku od čak 45.000 manje nezaposlenih spomenuti poslovni portal naziva "mrtvim dušama" jer je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u navedenih jedanaest mjeseci s Burze rada izbrisano upravo više od 45 tisuća nezaposlenih uz obrazloženje "nepoštivanja zakonskih propisa". I dodaju kako su se tom tehnikom brisanja koristile i prethodne hrvatske Vlade.

Stručnjaci iz oblasti zapošljavanja ukazuju kako je naš "problem u tome što Hrvatska ne koristi krhki prosperitet za pravi razvoj".
Rast BDP-a, uz velikodušne apanaže zaposlenima u državnom i javnom sektoru, povećavaju pritisak na rast mirovina, a mirovinski sustav puni isti broj zaposlenih, što znači da će taj balon kad- tad eksplodirati. Stoga je poticanje zapošljavanja jedna od ključnih zadaća ove Vlade.

I zaključuju: a paket mjera za pripravnike koji je na snazi od ove godine tek je kap u moru.

20. travanj 2024 14:52