StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRASTEREĆENJE POLICIJSKIH POSTAJA

MUP: Tehnički pregledi nisu poskupjeli

Piše DV
8. siječnja 2018. - 17:57

Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je priopćenje u svezi tehničkog pregleda vozila i činjenice da će se obavljati preko Centra za vozila Hrvatske. Pišu kako je ta djelatnost uređena u skladu s Ustavom i pravilima koje reguliraju tržište te da tehnički pregledi nisu poskupjeli. 

Nakon tvrdnji da je Centru za vozila proširen "monopolistički položaj" u MUP-u u opširnom priopćenju ističu da je tehnički pregled i registracija vozila djelatnost koju je zakonodavac, zbog sigurnosti prometa na cestama, uveo kao zakonsku obvezu te se smatra djelatnošću od općeg interesa, a postojeći sustav tehničkih pregleda i registracije uveden je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama iz 1992. i ustrojen po uzoru na njemački sustav koji je prihvaćen i kao europski model.

"Na kraju još jednom ističemo da je osnovni razlog zbog kojega se išlo u ove zakonske izmjene pojednostavljenje postupka registracije vozila, odnosno obavljanja svih poslova vezanih za registraciju vozila na jednome mjestu. Na ovaj način policijske uprave i postaje su se rasteretile od ovih poslova i mogu se više posvetiti drugim poslovima iz svoje nadležnosti. Također, posebno ističemo i pozitivnu reakciju građana na ove izmjene, odnosno smanjenje vremena koje građani moraju utrošiti da bi obavili ove poslove", kažu u MUP-u.
Ističu i kako su novosti popraćene i smanjenjem određenih troškova, pa je sada prva registracija osobnog automobila jeftinija za 202 kune. Cijelo priopćenje možete pogledati OVDJE.
 

23. travanj 2024 10:41